Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strava den před závodem II - Potréninkové jídlo cyklisty

3. 7. 2012

Strava den před závodem II.

Potréninkové jídlo cyklisty

p3152877.jpg

 

  Základ je vycházet z potréninkového jídla. Čili nejvíce je potřeba se zaměřit na potréninkové jídlo po posledním pořádaném tréninku před dalším dnem, kdy bude probíhat závod. Ještě otázka, jestli se trénuje den před závodem nebo již nastává oraz, každý je zvyklý na svůj rituál jinak. Já třeba dávám volno dva dny před závodem a den před závodem se jdu rozjezdit do intenzit, abych byl na závod trochu načatý. Ať se děje co se děje, potréninkové jídlo nevynechávat!

 

  Postup je takový : ihned po tréninku zajít do sprchy a nejdříve 20 minut po tréninku, dát do sebe co nejvíce jednoduchých cukrů, ovoce, med, mussli cca. 1g/kg tělesné váhy jednoduchých sacharidů. Hlavně něco sladkého, aby sval dostal kvalitní zásoby glykogenu, limit je třeba plnit do 45 minut. Takže jednoduché cukry 20-45 minut po tréninku. Ihned po tréninku není rozumné rvát do sebe cukry, protože tělo je ještě v nabuzeném procesu a sacharidy nedokáže účinně vstřebat. Naopak zase není vhodné přesáhnout 45 minut, protože tělo si se začne bránit a šetřit se na horší časy.

 

  Po dalších 30 minutách by již mělo následovat vydatné jídlo (rýže, těstoviny, brambory cca. 150g , kus masa a k tomu džus). Říkám podle mých zkušeností tato jídla nepodceňovat, patří k nejdůležitějším jídlum dne, stejně tak, jako snídaně. Párkrát jsem tyto jídla podcenil, že po těžkým tréninku jsem si dal pouze chleba a olomoucký syrečky a zkušenosti jsou takové, že druhý den po tréninku jsem byl úplně mrtvý. Kolikrát za tyto chyby lituji, ale čím více chyb člověk nadělá, tím více zkušeností získává. Na druhou stranu, pokud další den následuje pouze trénink a o nic nejde, občas někdy je potřeba, zase zásobit méně sacharidů, aby tělo si na  inzulínovou reakci nezvykalo. Což je pro tělo obrovská změna.

 

Další důležité jídlo je večer před spaním dát si ještě ovesný vločky a klidně i kousek ovoce. 

 

  Pokud den před závodem se trénuje v dopoledních hodinách, což může být výhodou, z důvodů většího času na předzásobení sacharidů. Opět v potréninkovém jídle postupovat jako v odstavcích před tím, ale odpoledne každý 2-3 hodiny dávat do sebe sacharidy – ovoce, ovesné vločky, chleba se sýrem.

  Večeře opět maso a těstoviny, večer před spaním rovněž ovoce či vločky, podle toho co každému bude vyhovovat. Někdo je více zvyklý na ovesný vločky, ale někteří lidi s ovesnýma vločkama mají problémy, totiž vločky obsahují velké množství vlákniny a může to vyvolávat trávící nepříjemnosti.

 

  Taky je potřeba nezanedbávat tuky,  především ty nenasycené – oříšky, olivový olej, ryby,… tuky jsou na maratóny potřeba.

 

  V den závodu, držet se potravin s nízkým či středním glykemickým indexem a jídlo lehce stravitelné – ovesná kaše, ovoce, pokud vločky nesedí, tak nahradit celozrnným pečivem s marmeládou či vajíčko, sýr, ovoce. S tou marmeládou opatrně, totiž má vyšší glykemický index a zbytečně před blížícím se závodem by nám marmeláda mohla rozházet hladinu cukru v krvi a byl následek útlumu - únavy. Blížící hodiny závodu pouze už ovoce, jako např. banán. Těsně před startem závodu energetický gel, čili už vyloženě rychlé sacharidy, aby se tělo nastimulovalo k intenzivnímu výkonu.

 

Shrnutí : Den před závodem chce do sebe načerpat zdroje živin ve formě kvalitních sacharidů.  Základ všeho, je tyto stravovací návyky nepodceňovat. Tím pádem kvalitní strava urychlí regeneraci před dalším tréninkem či závodem.

 

Pedálu Zdar