Jdi na obsah Jdi na menu
 


Běh do vrchu Náchod - Dobrošov

13. 7. 2015

Náchod – Dobrošov

12.7.2015

Běh do vrchu 8,9 km

Můj čas 41:26

Absolutní vítěz: Petr Pechek 33:48

img_4335.jpg

 Původně jsem chtěl tento běžecký závod stáhnout pod 40 minut, ale nepodařilo se, byla to velká dřina a boj. Na druhou stranu, oproti loňsku jsem se zlepšil o dvě minuty a dvacet sekund. No ale ta ztráta na vítěze se mi vůbec nelíbí a jsem hodně zklamaný, letos časy jsou hodně rychlé. Co se týče mého zlepšení, tak částečně tomu pomohly odrazové svaly a tréninky v kopcích, jenže ještě neumím s těmi odrazovými svaly efektivněji pracovat ve vyšším tempu, kdy se začne produkovat kyselina mléčná a tyto prostředky mě limitují ve sportovním výkonu (každý jedinec má podobné situace). Právě postupem času k tomuto dozraji, tedy pokud budu mít vytrvalost dále se rozvíjet, tím pádem i v horských tréninku bych měl nasadit laťku o něco výše. Mám hlavně na mysli překonat se, a zvýšit tepovou frekvenci okolo 160 t/min a výše. V tomto prahu aktivovat kotníkové (odrazové) svaly a zároveň umět odolávat k tvorbě laktátu. Odrazovým můstkem jsou rovněž závody, jenže teď jich moc nebylo. Pokrok tam je znát, protože před dvěma měsíci se odrazové svaly aktivovaly do 135 t/min a postupně se aktivují i nad 140 t/min. Je to sport a všechno chce postupně dozrávat, aby se tělo adaptovalo k různým a těžším podnětům.

 Kompenzačními cviky ještě zpevnit hýžďové a břišní svaly pomocí dýchacích technik, aby pánev byla mírně podsazená a dobře byla posílená bránice. Je  třeba si uvědomit, že hýžďové svaly jsou nezbytnou součástí ke správným odrazům zvlášť v kopcích.

 Start závodu se konal v oblasti zimního stadionu, kde první kilometry jsou po asfaltu údolím a poté se začíná stoupat směrem na Dobrošov.

 Tempo si hlídám podle Vládi Vacardy, kde mě v rovině dotahuje a chvíli jsme se drželi. Poté následuje první výrazné a nepříjemné stoupání, kde se začne lámat chleba, a ti, kteří to v závodě přepálí, tak v kopci se trápí nebo tempo se změní v chůzi. Vláďa v kopci byl lepší a pomaličku se vzdaluje, i zde si hlídám svoje tempo a začínám předbíhat zakyselený závodníky. Kopec je táhlý a velmi prudký. Nahoře na kopci, kde se nachází občerstvovací stanice, tak na Vláďu ztrácím zhruba 20s. Občerstvovací stanici  jsem využil a napil se vody, zbytek vylil na sebe a pokračoval jsem v prudkém seběhu po asfaltu. Po seběhu opět dlouhé a prudké stoupání po tvrdým. Tyto extrémy nikomu nevyhovují, ale mně toto sedne, jak vloni tak letos mi to dalo druhý dech. Opět dotahuji dva závodníky a postupně si troufám i na Vláďu, což byla pro mě velká motivace. Tempo si držím a pomalu i zrychluji. Běžíme ve třech a přes silnici poslední vesnicí přes Jizbici, čili nám zbývají zhruba 2 kilometry do cíle. Za vesnicí následuje dlouhá rovina, kde přidám na délce kroku a zároveň i na kadenci, kde bércové svaly dávám do větší dynamiky (pokrčení v koleni a dolní části dolních končetin cupitají). Po rovině odbočuji vlevo a od Vládi a dalšího kolegy se vzdaluji. V těchto místech následuje poslední stoupání k Jiráskovy chatě, stoupání dlouhé a nepříjemné, snažím se odolat a svoji technikou si držím tempo. Začínám se stáčet k věži a cíl s časem 41:26. Počkám na další, kde si pogratulujeme ke spolupráci. Vláďovi moc děkuji za skvělou spolupráci.   

Dále moc děkuji všem organizátorům za vydařený závod s krásným počasím a zpestření nedělního dne

Odkaz závodu: http://www.scdobrosov.tk/

Fotky: http://hedase.rajce.idnes.cz/beh_Nachod_-_Dobrosov_12.7.2015/

Výsledky: http://iscarex.cz/vysledky/2480