Jdi na obsah Jdi na menu
 


Běh na Štěpánku

19. 7. 2015

Běh na Štěpánku

Šachty – Štěpánka

19.7.2015 Neděle

6,5 km a převýšení 450m

Absolutní vítěz: Martin Berka 28:11

Můj čas: 35:36

 Tak tento běh do vrchu je hodně náročný, navíc mně moc nesedl, tedy zlepšení oproti loňsku o necelých 10s, což je velká slabota. Tímto závodem si začínám uvědomovat, že vrchař ze mě nebude. Jsem těžký a v tomto má Honza Herda naprostou pravdu,  ale těchto závodů je po okolí mnoho, takže mi nic jiného nezbývá a budu je běhat v rámci výzvy. O něco mi jdou přespolní běhy s menšími a krátkými kopečky, nebo desítky po silnici. Budu se zaměřovat především na tyto běhy. V rámci zlepšení kondice je nezbytné zařazovat i tyto běhy do vrchu.

 Jinak není potřeba házet „flintu do žita“ a stále vidím zlepšení i v závodech do vrchu, protože zdaleka jsem nevyčerpal adaptační kapacitu, kde je nepřeberné množství alternativ (kondice, technika, taktika a psychologické faktory), druhou stránkou je umět se koncentrovat na tyto alternativy do hloubky. Další nedílnou roli hraje, velmi opomíjená  regenerace a ta se rozděluje do dalších možných aspektů, jedním z nich je třeba výživa (kapitola sama o sobě). Další nepostradatelnou součástí regenerace je strečink, který kromě prokrvení svalu nám umožňuje lepší pohyblivost (flexibilitu), která nám zajistí lepší rozsah pohybu ve vytrvalostním sportu a z tohoto se vyvíjí  ekonomika kroku, správně synchronizovaná délka kroku s kadencí (sval se dostává do správné délky). V silovém sportu rozsah pohybu může zefektivnit např. hloubku dřepu a tím následný nárůst síly a svalové hmoty, pořád je potřeba přemýšlet o progresu a stále na dohledu mít adaptační kapacitu. Takto bych dále mohl analyzovat spoustu dní. Toto vše výše zmíněné se nazývá sportovním tréninkem. Tohle vodítko je skvělým identifikačním nástrojem v jiných životních možnostech a situacích (pracovních, rodinných apod.). Aby se tyto prvky adekvátně zúročily, tak společným stavebním kamenem je vytrvalost, píle a pozitivní přístup.

 Začátek závodu se běží do prudkého kopce, abychom nabrali výšku z údolí, tam se mi běželo dost dobře a díky této motivaci jsem tempo přepálil. Po prvním seběhu a rovině na silnici, následuje další stoupání a tam už mně začaly docházet síly. Zde přestávám odolávat zvýšené produkci laktátu a tím se dostávám do kyslíkového deficitu, který má na svědomí stagnaci či snížení tempa. V závěru kopce mě předbíhá vynikající veteránský běžec a spolupracovník Vláďa Vacarda a další, bohužel  na ně už nemám. Říkám si, že jsem nepošetřil síly a nedržel se Vládi od začátku, určitě by to mohlo být lepší.  Na vrchu zbývají 2,5 kilometru směrem k rozhledně, tempo si držím, ale není dostačující, protože mě dotahují další skupinky. Posledních 1500m do cíle a musím vydržet. Tempo si držím a vidím chatku pod Štěpánkou, v tomto místě se stáčíme směrem k rozhledně, kde je nejprudší a závěrečné stoupání. Před kopcem mě dotahuje výborný veterán Jaromír Šimůnek, jenže v posledním kopci dostávám druhý dech a tempo zrychlím, tím získám a vzdaluji se od něho. Blížím se do cíle a v cíli kouknu na hodinky, které signalizují čas 35:36, teda nic moc, moc velké zlepšení oproti loňsku nebylo, závod nesedl. Ihned akci vyhodnotím, přeci není každý den posvícení a nemohu se pořád zlepšovat o minuty, v tomto je krása  sportu, prostě je to sport. I přes nespokojenost jsem měl dobrý pocit ze skvělé atmosféry a fajnových lidí.

 Tento závod se mi líbí, protože tato krajina je moc nádherná, tyto místa naprosto zbožňuji. Tím moc děkuji všem pořadatelům, této hezké akce a zpříjemnění letní neděle.  

Odkazy k závodu: http://www.iscarex.cz/propozice/2482

http://www.vysokenadjizerou.cz