Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaroměřský kros

9. 4. 2017

Jaroměřský kros

Datum: 09.04.2017

Místo: Jaroměř, Josefov – dolík

Délka trati: 9,5 km

Typ závodu: kros

Absolutní vítěz: Hubl Radek 32:40

Můj čas: 38:34, 11. místo celkově z 52 závodníků

 

 Opět na běžecký závod panovalo příjemné jarní počasí, teploty se pohybovaly na krásných 18 °C. Závod se koná v nádherném prostředí pevnosti Josefov - východočeské historické pevnostní město. Spolu se sesterským městem Terezínem bylo na příkaz císaře Josefa II. vybudováno v 80. až 90. letech 18. století v odezvě na změnu severní hranice Habsburského mocnářství potvrzenou po sedmileté válce Hubertusburským mírem.

 

Jaroměřský kros, Martin Háze

 

 Na místo dění dorazím vlakem zhruba okolo 10:40. Organizačně je všechno na jedničku a říkám si, že bych se ještě něčeho najedl.  Hm, koukám, že na výběr mají smažený sýr, klobásu,…to by asi nebylo dobré před závodem. Zase jsem měl v 7:00 snídani jako poslední jídlo a šestihodinový odstup mezi jídly také není moc dobré. Totiž jsem neměl s sebou žádné jídlo. Hm, a teď babo raď! Rozhodnu, že si dám staročeskou polévku, kde byly brambory a k tomu kus pečiva, asi ta nejvhodnější volba, kterou mohu zvolit. Polévku si vychutnávám a začíná se vyjasňovat. Po jídle potkávám známé tváře a prohodím s každým řeč, jaká je forma, jaké byly pocity z posledních víkendových závodů apod.  Pak jdu do parku si na sluníčko lehnout a koncentruji se na hluboké dýchaní, podobné jako když bych dýchal na froláku, ale akorát bez odporu. Dorazil také rekordman běhů do vrchů Standa Kynčlů s Dášou a dítětem, prohodím pár věcí o tréninku. Dáša podala parádní výkon.

 

 Čas se krátí a jdu se rozklusat, trénuji přiměřený náklon, soustředím se na dech a zpevněný střed těla (jehla v chmýří).

 

 Běžely se čtyři okruhy (4 x 2,4 km), kde byla dvě nepříjemná stoupání, která dokázala poměrně dost zakyselit, proto tempo v těchto kopečkách jsem bral dost obezřetně. Ve 3. kole jsem tyto kopečky šel chůzí, abych nahoře mohl rozvalit rychlost a neoddělal se.

 

Jaroměřský kros, Martin Háze

 

 Startujeme lehce po 13:20, tempo se snažím nepřepálit hned v kopci, pak následují roviny a rvu se mezi první desítku. Ještě s jedním kolegou (Karel Radiměřský) předběhneme nějaké odpadlíky, jenže Karel tempo stupňuje a já si držím konzistentní tempo, nemám na něho a v kopcích je daleko lepší. Časem to přijde prostřednictvím mého tréninkového plánu, kde dominují intenzity. Zbylá kolečka běžím spíše sám, protože díra přede mnou a za mnou. Ve čtvrtém kole na mě dýchá závodník, který se snaží mne předběhnout. Naštěstí do cíle vytrvám a nedaří se mu. Do cíle dobíhám s časem 38:34, velká spokojenost, protože moje ambice byly dát tuto krosovou trať pod 40 minut. V cíli než se vyrovnám s kyslíkovým dluhem, přišly hezké slečny a nabídly mně koblihu a nápoj. Bohužel to nešlo odmítnout a koblihy i těsně po závodě přišly k chuti.

 

Jaroměřský kros, Martin Háze

 

 Hezky organizovaný závod, výsledky jsme se dozvěděli hned. Všem organizátorům moc děkuji za příjemnou a náročnou neděli. Opět jsem se kousnul až mně třísky létaly z obličeje a měl jsem toho dost, jedná se o hezký indikátor, že se umím v závodě kousnout a být závoďákem. Doma si vychutnám čokoládu a malou kávu, jako tradičně v neděli v rámci prasečího dne si dávám Kazdovy párky.  

 

 Poslední týdny dominují intenzivní tréninky, které jsou hlavní doménou pro elitní běžce, věřím, že i výkonnost mně vzroste…ještě by chtělo alespoň dvě kila shodit, na stravu se také zaměřuji kromě víkendů (prasečí dny). Hlavně dýchám!

 

Web závodu: http://www.jaromerskykros.cz/