Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lesní běh Kalichem

4. 5. 2015

Lesní běh Kalichem

3.5.2015

10km

Vítěz: Radoslav Groh

Můj čas: 47:40 a ztráta na vítěze okolo devíti minut

 Za krásného jarního počasí se konal velmi náročný desetikilometrový závod skalním městem v Českém ráji. V běhu převažovaly velmi obtížné výběhy a seběhy, v některých místech se šlo i po čtyřech. Díky neznalosti trasy a v jednom kopci došlo k zakyselení, tak tentokrát s výsledkem nemohu být spokojený. Jenže zase jsem si užil krásného prostředí, tudíž moje ambice byly trať zaběhnout pod 45 minut, i když pak usuzuji, že pod 45 minut už by byl velice parádní čas, díky extrémně náročné trati.

 Běželo se několik kol, start byl velmi chaotický, protože nás bylo mnoho a na úzké cestě se špatně předbíhalo. Poté se držím Vládi Vacardy a až do pátého kilometru, v pátém kilometru mi v kopci utekl díky zakyselení. Navíc ztrácím motivaci, protože jsem si myslel, že vzhledem k velké době zbývá už jen pár kilometrů do cíle, jenže se dozvídám, že se nacházíme teprve v polovině. Sakra! Z tohoto hlediska vyplývá, že motání se v okolí skalního města s velmi členitým terénem tato trasa velice klame. No nic, běžím si svoje tempíčko, pak se blížím k dalšímu borci, vždy jsem zvědavý jaký dobrý běžec se vynoří. „No Tý vole“, řvu, maník měl tříčtvrteční kalhoty a obyčejný triko, já nadával, myslel jsem se si, že se vzteky POSERU do svých trenek. Začínám toho borce dotahovat, mezitím velmi svižným tempem mne dobíhal Jiří Čivrný st., jakmile ho spatřím, tak ihned také zrychluji, velká motivace opět zrychlit a zbývá 1300m do cíle. Týpka jsme předběhli s přehledným zrychlením. Spolu se špičkujeme až do konce závodu, dostávám úplně jinou motivaci, pan Čivrný je vynikající tahoun. Do cíle sprintuji. Čas 47:43, škoda toho zakyselení v kopci, neznalosti závodu a ztráty motivace v půlce trasy. Myslím si, že výsledek mohl být lepší. Poslední dva závěrečné kilometry se mi líbily, protože jsem se kousl a šlo to hezky. Co se týče formy, tak se mně neběželo špatně, akorát někde došlo ke špatně zvolenému tempu.

 Jinak zlepšil jsem techniku běhu (minulý týden), tedy hlezenní kloub (kotník) se snažím mít  uvolněný, tímž bérce jdou lépe k hýždím a vzniká lepší kadence, tedy pohyb je daleko ekonomičtější, nevzniká zbytečná svalová tenze v lýtkách, což při svalové tenzi může omezovat pohyblivost kloubů a zbytečnou ztrátou energie. Vidím v tom letos velký potenciál zrychlení, zvlášť kde není variabilní terén a postupem času si na tuto techniku budu zvykat i ve variabilnějším terénu. K tomu vysuňte pánev vpřed a zrychlíte se! Ano, lidem lidem se toto může zdát přeci jasné a samozřejmé, ale mistrovství spočívá v tom si tyto věci uvědomovat, dále se v nich zdokonalovat.

[zkuste cvičení 1] Cvičte kontrastní cvičení, jednou kotníky jsou neuvolněné a zakopávejte lýtky vzad, tak aby se paty dotýkaly hýždí, tím začne tenze v lýtkách a bérce jdou k hýždím daleko větším úsilím. Poté uvolněte kotníky a opět zakopávejte, uvidíte že bérce (paty) jdou k hýždím lehčeji a švihově. Tím se při běhu zvýší ekonomika, délka a frekvence kroku. Determinantem tohoto vše je větší pohyblivost.

[zkuste cvičení 2] Cvičit lze i při velmi nízké intenzitě a mám na mysli při obyčejné chůzi. Ve velkým městě jsem si vybral skupinku nebo zajímavou slečnu, vždy jsem se skupinek držel a za nima, tím se soustředím na krok. Vyzkoušejte si opět kontrastní metodu, když kotníky jsou neuvolněné, zkrátí se krok a skupinka či slečna se začnou vzdalovat. Poté uvolněte kotníky, slečna se začne přibližovat a velmi svižným krokem jí přejdete, aniž by se výrazně zvedala tepová frekvence, naopak může klesnout. Toto mne hodně bavilo. Samozřejmě bérce nedávat k hýždím, vypadalo by to při chůzi divně a navíc nemají potenciál se zakopávat jako při běhu. Jen uvolnit kotníky a nejít silově. Tyto věci mají velké společné výhody, jednak lehce potrénujete a ještě se pobavíte, přicházejí letní měsíce a doba je vhod.

Jinak krásně organizovaný závod v krásném prostředí. Všem pořadatelům děkuji moc.

web: http://www.koberovy.cz/