Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nymburský půlmaratón

23. 4. 2017

Nymburský půlmaratón

Datum: 23.04.2017

Délka závodu: 21,1 km

Typ závodu: Smíšený (převážně asfalt, schody,…)

Absolutní vítěz: Podškupka Viktor 1:20:29s

Můj čas: 1:26:25s, 8. Místo absolutně z cca. 270 účastníků včetně žen

 

img_8511.jpg

 

 Do Nymburka dorazím vlakem v  9:00. Na konání závodů se raději nechám odvést taxíkem, protože Nymburk moc neznám a chci být na startu co nejdříve, protože už nezbývalo moc času.

 Závod je velký, kde se zúčastnilo zhruba 500 závodníků, počítá-li se čtvrt maratón. Musím pochválit, že organizátoři mají všechno v pořádku (zpracování výsledků, moderování závodu, fotografové, občerstvovací stanice, kamery, pořadatelé na trasách,...).

 

 

 Bohužel počasí nám moc nepřálo, panovaly nízké teploty, silný vítr a přeháňky. No jo no, apríl. 

 

 

 Startujeme v 10:00, s tempem začínám opravdu obezřetně. Startuji dost vpředu zhruba v první dvacítce. Opravdu si závod užívám, že nejsem zadýchaný, koncentruji se na techniku běhu, protože nohy nejsou zakyselené jako na krátkých tratích, kde stěžejní je rychlost. Snažím se, aby se nohy točily v aerobním prahu a dbám důraz  na náklon, aby nohy krásně cupitaly. Mezitím s úsměvem předbíhám právě ty, kteří tempo v úvodu přepálili a už jsou zakyselení. Běh mě baví, protože se dá nádherně přirovnávat k životu – každý má v podstatě svoje individuální ambice, názorně je viděno především na delších tratích (někdo jede na výsledek, někdo si závod užívá, někdo obojí – jako v životě, někdo se dře za kariérou, někdo žije v pohodě rodinný život, někdo zase prožívá obojí – vyrovnaný život a jde za kariérou v rozumné míře). V závodě si užívám atmosféry a předbíhání zakyselených běžců mě naprosto baví. Hlídám si tempo okolo 4 minut na vzdálenost jednoho kilometru. Na pátém kilometru je občerstvovací stanice a nic si nedám. Ihned vybíháme po schodech, tam v klidu nechám jednoho předběhnout, protože stejně na rovině mu uteču. Vidím kolegu, že se trápí kyslíkovým deficitem. Taky po seběhu ze schodů už ho mám. Pak skupince se vzdaluji a občerstvovací stanice, kterou vynechám (cítím se dobře). Stáčím se směrem k Nymburku a brutální protivítr, běh je samozřejmě pomalejší. Předběhnu další závodníky a už se pohybuji okolo první desítky. Na druhé straně Labe vidím obrovské zástupy běžců, těší mě být vpředu a ještě v pohodě s úsměvem na tvářích. Přibližuji se do první půlky a v parku už tolik nefouká, opět další schody a tam mám na dohled dalšího závodníka. Přidává se slabý déšť, ale mám půlku za sebou. Ve druhém kole trochu přidám na tempu, kde předbíhám dalšího borce (evidentně mu dochází). Tempo mi celkem upaluje, další občerstvovací stanice a opět schody, nic si nedám. Už dojedu do cíle, cítím se skvěle. Opět otáčení k Nymburku, díra za mnou a přede mnou. Občerstvovačka a už dojedu do cíle bez ničeho, přeci zbývá už asi jen 5 km. Opět silný protivítr, přeháňky a zima. Horší než v prvním kole. Začaly mrznout prsty. V Nymburku se opět schovám do parku a tam už tolik nefouká. Poslední kilometr, tempo stupňuji, ale zase schody a vzhledem k tomu, že jsou mokré, tak běžím hodně pomalu a obezřetně. Do cíle je krosový terén a 150 metrů po silnici. Dobíhám na osmé pozici absolutně, takže v první desítce z cca. 270 závodníků s časem 1:26:25s.

 

pulka-dve.jpg

 

 

 Jak vidíte, tento půlmaratón není na osobák pro nikoho (schody, někdy krosový terén), navíc se k tomu přidal déšť a nepříjemný dubnový vítr.

 

 

 Moc hezký závod, který jsem si doslova užil. Nikde jsem se s krizí netrápil a opravdu se mně běželo na pohodu. Na to, že jsem půlmaratóny moc neběhám, mohu být spokojený.

 

 

Všem organizátorům moc děkuji za krásnou neděli.

 

Web: http://www.nymburskypulmaraton.cz/

Výsledky: http://vysledky.irontime.cz/vysledky159/

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Nymburský půlmaratón 23.4.2017