Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silniční běh Hruštice

6. 11. 2016

Hruštice

 

Silniční běh na 15 km

 

Turnov – Malá Skála – Turnov

 

Neděle 6.11.2016

 

Vítěz závodu: Vošvrda Sebastian 50min:11s

 

Můj čas: 1h:01min:32s

 

 Už jen ten název „Hruštice“, samo o sobě nese připomínající kombinaci tvrdého asfaltu, vlhkou silnici a krásné barevné podzimní listí. Tento silniční závod jsem běžel už v roce 2008. Moje váha se pohybovala o 10kg méně a jednalo se o doplňkový běh, protože cyklistika byla mým primárním sportem. Vždy na tuto trasu špatně vzpomínám, poněvadž se jednalo o dlouhý silniční běh a tehdy jsem se tam dost trápil. Zaběhnutý čas se pohyboval okolo 1h:15min, ale letos o hodně lepší čas, a na závod mohu vzpomínat jedině v dobrém. Původní moje ambice byly zaběhnout pod hodinu. Jenže den předem jsem zhodnotil, že pod hodinu závod nemohu dát, na trati jsou kopce, limity si zmírňuji, že chci běžet okolo 1h:02min. Což plním, a mohu být jedině spokojený! Nakonec zaběhnuto těsně nad hodinu s časem 1h:01min:33s.

 

dsc03830.jpg

 

 Teploty se pohybovaly okolo 6°C a naštěstí bylo úplné bezvětří, teda alespoň mně to tak nějak přišlo. Doma bylo dlouhé váhání, co si mám vzít s sebou za oblečení, nakonec volím kraťasy a podkolenky, protože bych se přehřál. Musím si uvědomit, že ty výkony v teplém oblečení vždycky stály za ho*vno, jak v cyklistice, tak i v dalších sportech.

 

Martin Háze

 

Samotný závod:

 Opět průběh závodu vezmu stručně. Startujeme v 11:00 za klasického zataženého a chladného podzimního počasí. Tempo si držím pohodové, abych se zbytečně nerozbláznil. Postupně předbíhám ty, kterém došly síly a zbytečně úvodní část závodu přepálili. Na trati jsou označené i kilometry, na stopkách si sleduji mezičasy. Na prvním kilometru běžím těsně pod 4 minuty na jeden kilometr, mohl bych běžet rychleji, ale trať je dlouhá, šetřím si síly. Pak následuje sbíhání do údolí a samozřejmě z kopce se čas citelně zlepší. Na 4. kilometru mám čas okolo 15,5 minut. Horší změna přišla na 5. kilometru, kde je výraznější stoupání a čas se pohybuje 19:47. Na kopci se opět přibližuji k další roztrhané skupince. Tempo střídavě cukám a strašně mě to začalo bavit, že si hraji se soupeři, které tím i dost potrápím. Na toto jsou vynikající intervalové tréninky, které budu aplikovat do tréninkových jednotek. Zároveň už do tréninku implementuji i náhlé zrychlení v kopci, což vidím, že už je to znát. Další klesání na Malou Skálu a držím se ve skupince. Na otočce mám čas těsně pod 30 minut. Tam vidím, že pod hodinu nemohu doběhnout, druhá část závodu je více do kopce. Za otočkou se mi běží velmi dobře a táhnu čelo, kde se střídáme se zkušeným běžcem Jaromírem Šimůnkem a za námi se drží skupina. Na desátém kilometru se čas pohybuje 40:16. Před kopcem předbíháme další dva - jeden z nich je Martin Ježek, se kterým jsem spolupracoval na Žalý. V kopci se snažím skupince ucuknout a držím si ostřejší tempo. Ve druhé polovině kopce mně už začaly docházet síly a předbíhají mě zkušenější běžci. Poslední rovina a běží se přes vesnici, cítím dost únavu a jedu si ostré tempo. Do cíle dobíhám v čase okolo 1h:01:min k tomu další půl minutka navíc. Jsem spokojený.

 

2016-11-0613.52.54.jpg

 

Krásný a těžký silniční závod a všem pořadatelům moc děkuji…   

 

Web závodu: http://www.hrusticebeh.cz/