Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠtěpánCup 2016

9. 10. 2016

ŠtěpánCup

 Běh / cyklo

 Tanvald (460 m.n.m.  – Stěpánka 958 m.n.m.)

 4,7 km s převýšením cca 500m

 Vítěz: František Landa cca. 26:05 (cyklo)

Kategorie žen: Jana Málková 32:07 (cyklo)

 Můj čas: 26:41

2. místo celkově

  Hlavní pořadatelé: Aleš Zárybnický, Ladislav Tajovský

 9.10.2016

 

Tento závod probíhal v krásném a malebném prostředí Jizerských hor, kde nás doprovázelo studené, zatažené a nevlídné podzimní počasí. Nahoře chvíli slunko vylezlo. Na tomto běžeckém závodě do vrchu je veliká zajímavost, soutěžilo se v cyklistice i v běhu. Cyklisté měli 2,5 minuty handicap vůči běžcům. Start se konal z Tanvaldu (u nádraží) a dalo by se to nazvat, kopec od začátku do konce "pěkná střecha".

 

Prezentace, která je již u nádraží, tak zde si prohlížím nádherné kolejiště s historickými lokomotivami a seznamuji se s dalšími sportovními nadšenci. Okolo 9. hodiny mi byla už zima, protože jsem přijel po osmé. Čekal jsem na desátou, kdy navštívím restauraci a dám si zelený čaj. Hezky si sednu do restaurace, přijdu jako vypadající slušňák, ale nikdo neví, že o hodinu později ze mě bude téct pot a budu bojovat. Po čaji se seberu a jdu na prezentaci. Zde vidím známé a to včetně pořadatelů, kteří s organizací opět nezklamali. Trochu se rozeběhnu a hned na start.

 

Tady u tohoto závodu je potřeba hodně přemýšlet a nepřepálit ihned začátek. Na začátku strmého kopce může velmi snadno dojít ke kyslíkovému deficitu, tímž se fyziologicky sníží PH v krvi, tudíž akce vyvolá nástup acidózy a hnedka ze začátku toto může být nepříjemné.

 

14500185_344022595930812_4996683496263873061_o.jpg

 

Závod:

  

Na start se nás postavili pouze 3 běžci a z toho byla jedna žena. Ostatní byli cyklisté, kteří měli 2,5 minuty handicap. Startuji pomalu, abych se nezakyselil. Na tomto krátkém závodě dýchám ústy i nosem, protože se nejedná o čistě aerobní práh jako třeba na půlmaratónu. Tedy už dochází ke kyslíkovému deficitu a nejsem schopen udýchat nosem. Jinak tím dýcháním nosem a zlepšení dechových vln prostřednictvím trenažéru, se mi zpevnily vlásečnice a tím pádem aerobní výkonnost se posunula na jinou úroveň. Momentálně na krátké běhy nejsem zvyklý, ale i toto se osvědčilo na krátkých bězích. Už se těším až budu více trénovat ANP. Po celý závod si jedu konzistentní tempo, které si držím od začátku až do konce. Běžecký kolega mi na začátku závodu utekl, ale zhruba po dvou kilometrech ho poctivě sbíhám a pomalu se od něho vzdaluji. Je to krásný pocit běžet první v pořadí. Ty hezké pocity, když každý fandí. V Příchovicích mě předjíždí Franta Landa, no jede si hezky. Za Příchovicemi si držím konstantní tempo a přibližují se ke mně další dva cyklisté. No jsou to nervy! Pokud mě předjedou, tak z toho bude nepopulární brambora. Kopec se stupňuje a tam jako běžec mám šanci jim cuknout. Daří se! No a nastává poslední střecha k rozhledně Štěpánka. Tam už mám vyhráno, protože v tom gradujícím stoupání nemají šanci mě sjet. Náskok si zvyšuji a poslední metry do cíle. Dobíhám druhý celkově s časem 26:41, čas o 23s lepší než předloni. S kyslíkovým dluhem se hůře vyrovnávám, tak to je ukazatel toho, že se šlo na hranici ANP. Při běhu bylo cítit, jak mně dýchací svaly přímo hořely. Spokojenost veliká!

 

ŠtěpánCup, Martin Háze

Poslední metry do cíle

 

ŠtěpánCup, Martin Háze

Vyhlašování vítězů

 

14543831_344022159264189_1032922111725465413_o.jpg

Tradiční závěrečné foto

 

Všem pořadatelům moc děkuji za skvělou neděli.

 

Večer hezky sauna. Pokud jsem v sauně tolik nekecal, tak se koncetruji na hluboké dýchaní. Prostě vědomě cítím, jak se kapiláry zpevňují. Jinak třísky z obličeje už nelétaly, protože jak hluboce dýchám a mám zpevněný střed těla, tak s celkovým prokysličením necítím sešlý obličej, i když polevím ve stravě (Kazdovy párky).

 

Webové stránky: http://stepancup.webnode.cz/