Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠtěpánCup

13. 10. 2014

ŠtěpánCup

 Běh / cyklo

 Tanvald (460 m.n.m.  – Stěpánka 958 m.n.m.)

 6 km s převýšením cca 500m

 Vítěz: Vít Pavlišta 20:53 (běh)

 Z cyklistů: Miroslav Medek 24:44

 Kategorie žen: Jana Skrbková 31:28

 Můj čas: 27:04

 7. místo celkově ze 40 a 4. místo v běhu z 20

 Hlavní pořadatelé: Aleš Zárybnický, Ladislav Tajovský

 Ředitel závodu: Jiří Havlíček

12.10.2014

1490697_4512510427077_1593652375831160062_o.jpg

 Tento závod probíhal v krásném a malebném prostředí Jizerských hor, kde nás doprovázelo pěkné a teplé podzimní počasí. Na tomto běžeckém závodě do vrchu byla veliká zajímavost,  soutěžilo se v cyklistice i v běhu, cyklisté měli 2,5 minuty handicap vůči běžcům. Start se konal z Tanvaldu (u nádraží) a dalo by se to nazvat, kopec od začátku do konce "pěkná střecha". Běžci vypadali nebezpečně, samí hubeňouři / rkyně, říkám si, co tu vůbec dělám.

 Prezentace, která je již u nádraží, tak zde si prohlížím nádherné kolejiště s historickými lokomotivami a seznamuji se s dalšími sportovními nadšenci.

 Tady u tohoto závodu je potřeba hodně přemýšlet a nepřepálit ihned začátek. Na začátku strmého kopce může velmi snadno dojít ke kyslíkovému deficitu, tímž se fyziologicky sníží PH v krvi, tudíž akce vyvolá nástup acidózy a hnedka ze začátku toto může být nepříjemné.

 Průběh závodu - Start se mi celkem povedl, zhruba se udržuji na sedmé pozici, oni vystartovali rychleji, ale já vidím přesně tu realitu jaká je,  hlavně se nezakyselit. Postupně tím stálým tempem předbíháme další vychrtlíky společně se Štěpánem Chvojkem. Moje pozice se udržuje na 4.-5. místě,  pořád se Štěpánem dobře spolupracuji. Jakmile jsme se prokličkovali kopcovitými uličkami, tak  trať se lehce zmírňuje, ale netrvá dlouho. Poté následuje další stoupání směr na Příchovice a tam už se od Štěpána pomalu vzdaluji. Držím si jisté 4. místo. Blížím se k Příchovicím a před nimi už mě předjíždí cyklisté s 2,5 minutovým mankem, nejprve Miroslav Medek a v Příchovcích Franta Landů. Z Příchovic už je to poslední kilometřík do cíle, hlídám 4. místo v běhu a 6. místo celkově včetně cyklistů. Stoupání po asfaltové cestě z Příchovic k rozhledně je pěkně bolavé, držím si tempo, ale zároveň se mohu také více snažit, protože jsem schopen i komunikovat. Ve ¾ té asfaltky mě sjíždí další cyklista Marek Divíšek, takže 7. místo celkově a stále 4. místo v běhu! Pěkně napínavé. V závěru asfaltky další cyklista Petr Bican,  běžím si svoje tempo, možná bych mohl přidat, mám navíc. Za chatou pod Štěpánkou se dávám do leva na poslední závěrečné nebo-li brutální střechy. V těchto místech zrovna šla nějaká maminka s děckem a dítě povídalo, „tento běžec je čtvrtý“, toto krásně potěší, když potím krev. V posledním trháku na oplatku předbíhám cyklistu Petra Bicana, který mě předjel v závěru asfaltky před horskou chatou pod rozhlednou. Je vidět, že v těchto prudkých pasážích měli běžci výhodu. Závěrečné stoupání na Štěpánku je definitivní, v běžcích dobíhám na čtvrté pozici a sedmém místě celkově s časem 27:04. V cíli příjemná atmosféra, nádherné podzimní počasí s krásným výhledem na Štěpánku a z ní do kraje.

Martin Háze

 V cíli se vyrovnávám s kyslíkovým dluhem... v pozadí se nachází rozhledna Štěpánka a za povšimnutí probíhá rekonstrukce vyhnívající dřevěné části této věžičky. Tato místa Jizerkých hor naprosto zbožňuji

Tento kopcovitý závod se mi běžel opravdu dobře a start do kopce mi vyhovuje, protože si stanovím svoje vlastní tempo a snažím se ho držet až do konce. Musím říci, že kvůli mé bohaté stravě se zásaditými potravinami, tímž mám i vyšší PH v krvi, kopec krásně udýchám a nedělá mi problém prokysličit velkou kupu svalů zvlášť na nohách. Díky vyššímu PH není strmý náběh acidózy a ten patřičný transport kyslíku do svalu je důležitý. Člověk musí vědět jak na to.

Poté si sejdu pro oblečení a zpět nahoru na společnou fotku.

10688177_4520861635852_8207003309829410742_o.jpg

 Společné foto, krásná atmosféra a super lidi! Děkuji

Po akci seběhnu do Kořenova a cestuji autobusem přes Harrachov na Rokytnici, v Rokytnici nad Jizerou přestupuji na autobus do Jablonce nad Jizerou a z Jablonce odjíždím po romantické lokálce do Jilemnice. Přijedu domu a ihned vyrážím do Roztok na návštěvu k tetě na posvícení a večer sauna. Krásná neděle.

Všem pořadatelům moc děkuji za krásný závod.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky ŠtěpánCup