Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatoňovické okruhy

11. 2. 2016

Svatoňovické okruhy

Zimní běžecká liga

10.2.2016 Malé Svatoňovice

Start: hospoda Kaménka

6,4 km

Vítěz: Penc Ondřej 25:03

Můj čas: 27:49

5. místo v kategorii a 7. místo celkově z 51 závodníků

dsc_0240.jpg

  Vlakem vyjíždím ve 12:48 přes Trutnov do Malých Svatoňovic. V Trutnově mám hodinku čas na další spoj, zastavím se na náměstí v cukrárně, kde si vychutnám výtečnou tureckou kávu. Poté jdu na R924, který táhne brejlovec 750.714-8, sednu si do prvního vagónu za lokomotivu, abych při rozjezdu slyšel zvuk lokomotivy. To víte, železniční technika je můj další koníček a  zvuky brejlovců mě naprosto imponují. Jenže, ještě než jsme vyjeli, přišli dva mladí frajeři v širokých (komixáckých) riflích, kteří pustili nahlas muziku - Hip hop, nebo nevím co. No neslyšel jsem absolutně nic, myslel jsem si, že vyletím a nejradši bych je "přetrhl", byl jsem pěkně vytočený. Kdy přeci se vám poštěstí, sednout si za brejlovce. Rozjíždíme se a něco trochu slyším. Ve stanici Trutnov – Poříčí nastupuje zase nějaká škola a samozřejmě do prvního vagónu ke mně, už neslyším vůbec nic. Po rozjetí z Poříčí, slyším jak lokomotiva houká a koncentruji se na zvuky i přes vysoký hluk lidí, poslouchám jak lokomotiva houká na Náchodsku, což tady odtud pochází rod Házovců. Vystupuji v Malých Svatoňovicích a škola samozřejmě taky zde končí, protože mají výlet na památky. No to je taková zajímavost, která se mně naskytla. A jdeme zpět ke sportu.

 Poslední měsíce jsem se naučil velmi pomalu běhat, což jen tak nikdo moc neumí. Jedná se o velmi pomalý běh s časem 7:30 a více minut na kilometr, tento běh odpovídá rychlosti 8 a méně km/h. Díky pomalému běhu se posílí daleko více svalů než při rychlých otáčkách, protože pomalým během se důsledně odrážíme a dopadáme, tedy pro svaly je to složitější a náročnější pohyb. Prostřednictvím pomalého běhu jsem se důkladněji naučil i běžeckou abecedu, kde svaly zapojuji izolovaně. Ze všeho vyplývá, že aby trénink tvořil jednotu, tak jsou důležité jak intervaly (odolávat laktátu), tak zároveň i pomalý běh (hodně hluboko pod aerobním prahem).

 Běžely se 4 okruhy (4x1600m), terén byl kopcovitý a seběh z velmi prudkého a blátivého kopce, takže se běželo po silnici, ale z části se jednalo o krosový terén.

 Start byl velmi rychlý, borci jsou dost trénovaní, ale i mně rychlý start nedělal problémy. Nahoře na kopci se přibližuji k vynikajícímu veteránovi a skvělému spolupracovníkovi Vláďovi Vacardovi, opět skvělá spolupráce a držím se ho až do konce. Každé kolo někoho předběhneme a mažeme dopředu. Dobíhám do cíle na sedmé pozici, těsně za Vláďou a se ztrátou na vítěze 2:46. Na první letošní závod jsem velmi spokojený, na to, že nabíhám pouze kilometry a ještě jsem nezařazoval intervalové tréninky, beztak to dělá  pomalý běh, sezóna by se mohla vydařit.

Jednalo se o přípravný závod, jinak v únoru se rýsují další závody.

Všem pořadatelům moc děkuji…

Foto Vašíčková Kateřina: zde

Výsledky: zde

Web: zde