Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trutnovský půlmaratón

28. 5. 2017

Trutnovský půlmaraton

Místo: Trutnov

Datum: 28.05.2017

Délka závodu: 21,1 km

Typ tratě: asfalt, silnice – rovina až mírně zvlněné

Absolutní vítěz: Jiří Čivrný 1h:14min:43s

Můj čas: 1h:27:26s, 11. místo celkově ze 179,  4. v kategorii

 

 Na tomto půlmaratonu nebylo mým primárním cílem dosáhnout co  nejlepšího času, ale improvizoval jsem styl běhu, aby technika byla ekonomická. Tím se aktivizovala jiná svalová vlákna (především střed těla - HSS, hamstringy, hýžďové svaly). Dále je to ekonomické pro achilovku, která netrpí zbytečnými otřesy. Tento styl trénuji hlavně v kopcích, ale půlmaraton je velkým podnětem k dlouhodobé výdrži nového běžeckého stylu a relativně po rovině. 

 

28052017_087.jpg

 

 Startujeme ve 12:00 za velkého vedra, na které nejsme ještě moc zvyklí. Na začátku půlmaratónu nikdy neběžím v prvních skupinkách, protože přes dlouhé tratě nejsem moc expert. Postupně předbíhám ty, kteří tempo přepálili. No a tak postupem času předbíhám další skupinky. Rychlost si hlídám okolo čtyř minut na kilák, daří se pod 4 minuty i s touto ekonomickou technikou. Do půlky trasy jsem lehce přes 4 minuty na kilák, protože směrem z Poříčí se lehce stoupalo. Probíhám přes pěší zónu do druhého kola. Vzhledem k tomu, že je vedro, na občerstvovacích stanicích doplním tekutiny. Je fakt, že ekonomickým stylem se vůbec nedostávám do kyslíkového dluhu, ale akorát cítím aktivaci jiných svalů, protože se jedná o jiný pohyb. Jsou cítit zadní stehna, (hamstringy) která podporují zakopávání (zvedání paty). Přeci jenom se akumuluje únava, tím pádem se mezičasy zhoršují, zvlášť když jsem předchozí den běžel silniční desítku. Zhruba na třináctém a čtrnáctém kilometru tuhnu a předbíhá mě jeden borec se skupinkou, jenže se za něho zavěsím, opět více osvojuji techniku běhu, vzpamatuji se a oba skupince utečeme. Asi tři kilometry směrem k Poříčí spolupracujeme. Pak přijde občerstvovací stanice a dáme vodu, jenže mně už se nedaří jeho tempo udržet. Běžím o samotě do centra Trutnova a tam mi začíná dýchat štafetový běžec, doběhne mě, ale nedám se. Zbývá poslední kilometr a tam jsme se navzájem bičovali, opět se probouzím k aktivitě. On má výhodu, že běží štafetu, podstatě má daleko více sil. Poslední metry do cíle, moje tempo graduje, pěší zónou sprintuji a mám náskok před běžcem. Cíl s časem okolo 1h:27min:26s. Hned se pořádně občerstvím. Čas nic moc, ale jelikož jsem improvizoval, nemohu se zlobit, i když v prvním kole mezičasy vypadaly daleko lepší. 

 

18700594_1338838689485122_249689711394873840_o.jpg

 

 Tenhle víkend na úspěchy nic moc, ale byl zaměřen na kvantitu. Poslední dobou mám vynikající regeneraci díky dýchacím přístrojům, tak si mohu dovolit i dva závody o víkendu a to včetně narozenin, kde padly tři Plzně a kvanta prasečího jídla.