Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 10. 2009

Cyklistika má několik forem. Dráhová cyklistika: závodí se na cyklistickém klopeném oválu a je to naše nejúspěšnější odvětví historie. Zahrnuje disciplíny jako 1km s pevným startem, stíhací závody jednotlivců a družstev, sprinty, keirin ( výlučně mužská disciplína, kdy 9 jezdců závodí na trati 2 km, několik kol je vede motocykl, který v posledním kole ustoupí a jezdci sprintují do cíle ), bodovačky jednotlivců i dvojic, hladký závod. Cyklistika je jeden z nejtěžších sportů a je uplně jedno v jakém věku se začne. Jde hlavně o píli to jest dodržování doby tréninku, odpočinek a výživa, musí být k tomu hlavně předpoklady a výdrž cyklistika je vytrvalecký a silový sport, kde během tréninku či soutěže se vydá velké množství energie. K cyklistice jsou velice důležité i dolpňkové všeobecné sporty jako lyže, posilovna, běh apod. nejde jenom jezdit na kole hlavně v zimě se musí zapojit i jiné aktivity. Na podzim energie během ochlazení dochází a je potřeba zařadit odpočinek 2-3 týdny není na škodu i měsíc volna, jestli-že toto závodník nedodrží vše se mu může vymstít příští sezoně formou přetrénovanosti.

Horská kola - jsou jedni z nejmladších rozvíjejících se odjetví. Mají tyto disciplíny: XC - cross country , Marathon, DH - sjezd, 4X - four cross silnice - nejstarší odjetví cyklistiky.

Závodí se v disciplínách: silniční závod jednotlivců s hromadným startem, časovka jednotlivců, etapový závod. Cyklistika se řadí mezi fyzicky nejnáročnější sporty. Sportovci jsou maximálně vytrvalí a psychycky odolní.