Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bělská vteřina - Bělá pod Bezdězem 2012

13. 5. 2012

Bělská vteřina

 

časovka jednotlivců

 

12.5.2012

 

délka 17,4 km

 

teplota 12 - 14 °C, větrno

 

můj čas 26min44s avs. 39,05 km/h

p1000160.jpg

 

 

Již v lehkém ranním spánku jsem přemýšlel, co si vzít za hadry, což je důležitý si to dobře navrhnout. Předchozí dny panovaly třiceti stupňová vedra a během začátku víkendu k nám postupovala studená fronta od severozápadu, která nám přinesla více jak 10 °C ochlazení.

 

Podle budíku vstávám v 5:40, k snídani si udělám ovesnou pochoutku a ještě k tomu banán, abych získal co nejvíce energie k výkonu. Po jídle si jdu přehodit kola z klasické silničky na časovkářský speciál. Jdu se převléci, vezmu baťoh do toho 4 banány, 1 sacharidovou tyčku, 1 proteinovou a gel. Vše složím do auta a následuje odjezd. V Jilemnici se stavím pro benzín, vezmu za třista, ale ručka se skoro ani nepohne, když litr naturalu se pohybuje lehce pod 38 Kč,-. Dále jedu směr Paka, Jičín, Sobotka, Kněžmost, Bakov nad Jizerou a Bělá pod Bezdězem. Od Jičína do Kněžmosti mě doprovázel poměrně dost vydatný déšť. Říkám si nevím, nevím, slibně to nevypadá, stěrače nestíhaly, ale utěšoval jsem, podle meteorologického radaru a předpovědi, že by měl déšť od severozápadu během dne ustávat. A Taky se stalo. Po příjezdu do Bělé se jdu podívat k prezentaci, potkávám tam známé tváře, prohodím přátelský pozdrav a  pár vět. Jelikož jsem tam dorazil poměrně dost brzy, tak jsem si zašel do restaurace na tureckou kávu + pití. Přesně v tuto dobu si dávám kávu doma, takže nic neporušuji. Po kafi jsem se přihlásil do kategorie příchozích (P1 ročníky 1973 – 1993), získal jsem startovní číslo 514, čili budu startovat v 11:29, jako 29. závodník. Poté si jdu rozložit kolo, mezi tím jsem potkal časovkáře Michala Guse, který jde výkonnostně nahoru. Dále jsem potkal Jirku Humplíka a jeho týmového kolegu za H-H Smíchov Hýska Pavla a další závodníky, se kterými jsem prohodil pár vět. Po smontování kola jsem si šel projet trať, silnice mokrá, takže se moc nechtělo, ale hlavně už nepršelo a vítr trať krásně osušoval. Projel jsem celou trať, zjistil jsem nahoru bude dřina proti větru, ale zpět by měla být pohoda, krásně vítr v zádech. Zpátky jsem se svezl s Karlem Pragerem z Vinohradských šlapek, budoucí vítěz této časovky, co se týče času jednotlivců. Karel je neskutečný borec a velice fajnový pohodový člověk. Blíží se jedenáctá hodina, jdu si svléci hadry a ještě nemám přidělané číslo, protože jedu v kombinéze až z domu, abych nemusel se v této zimě převlékat do vlastní kůže na parkovišti. Poprosil jsem Pavla Hýska o nandání čísla. Hodím do sebe energetický gel cca. 15 minut před startem a jedu na start. Startuji za Vaškem Zelenkou z Cyklosport Kern se startovním číslem 251,  a o 2 minuty před mnou startoval Rys Miloslav se startovním číslem 513. Když to vezmu na druhou stranu, tak minutu za mnou startoval Wolf Jiří SC Mirva Svitavy se startovním číslem 515, který na závod přicestoval až ze Svitav a v půlce trati ho zastihl defekt, nepříjemná situace.

 

Start – startuji a nasadím pomalé tempo, v první zatáčce jedu pomalu soustředím se na posed a kadenci šlapání. Pomalu, ale jistě zvyšuji tempo. Profil se vlní, chvíli do kopce, pak z kopce. Pak následuje větší stoupání na Kuřívody, tam nahoře předjíždím Vaška Zelenku se startovním číslem 251,  a celkem si držím solidní tempo a snažil jsem se tempo udržovat až k otočce. Říkám si paráda, bude jízda po větru, ale vítr trochu pozměnil směry, takže zase tak velká pravda to nebyla. Za otočkou se budu dívat, jak jede závodník startující minutu za mnou (Jiří Wolf  č.515), vidím hned závodníka, říkám si je to v pytli, ufff, byl to předjetý Václav Zelenka č. 251, pak až vidím Jirku Wolfa, říkám tomu dávám, tak 30s, tak poté mě donutilo tempo zvýšit a pořádně závodit, po dírách to valím i 50 km/h, kolo lítalo jen vzduchem. V tom mi fandí trojka železnobroďáků (kapitán Pert Kadlec, Jakub Nechanický a Tomáš Malík). Tím mě donutilo si tempo držet. Přichází sjezd, tam se více ještě rozjedu, a pak nešlapu nebo jen lehce. Držím si rychlost, následují houpačky a asi 5 km do cíle. Poslední kilometry v houpačkách už nějak dočudlávám. Poslední stoupání do Bělé, tam střídám různé polohy posedu, jedu v hrazdě, pak bez hrazdy, držím se o madla, chvíli si taky stoupnu, ale už to jsou jen čudlačky z vyčerpání a posledních 200 metrů jedu v hrazdě a cíl. Propnu cílovou čáru s časem 26min44s avs. 39,05 km/h. Oproti loňsku minutové zhoršení, ale vloni byly jiné podmínky, vedro a boční vítr, vloni jsem měl čas 25min43s. Sleduji jak dojíždí další závodníci. Po dojezdu za mnou dojeli Jirka Chyba na dvojkole a dosáhli vůbec nejlepšího času této časovky 24min04s. No mě dále zajímal Jiří Wolf. Jedu směr dolů po trati, říkám si nějak nejede, najednou závodník a to byl předjetý Vašek Zelenka č. 251, říkám si to je divný, jedu ke startu si převléknout dres. Najednou Jirka Wolfu přijíždí s defektem u předního kola, jak jsem naznačil začátkem odstavce. Sejdeme se pak u auta, a já mu půjčil přední kolo, aby mohl znova startovat, to by naštvalo přijet někde ze Svitav a pak závod nezajed.

 

Kolo si složím do auta a odchod tradičně na vítečné bělské špagety. Tam si sednu k Radkovi Benešovi, který neodstartoval, protože dorazil ke startu o 3 minuty později. Pokud Radka někdo nezná, ale myslím si, že ho zná každý, jedná se o pořadatele závodů, tak koukejte dorazit. Taky si k nám přisedne Josef Koloč a vítěz časovky Karel Prager. Po jídle a kafi jsem potkal kluky z Železného Brodu, všichni zajeli párádní výsledek, Jakub Nechanický zajel 2. místo s časem 25min19s a Tomáš 25min30s, blahopřeji. Letos jim to jezdí. Já jsem dopadl na 6. místě v kategorii, časovka se mi jela pocitově dobře, ale ty výkony tam zatím ještě nejsou. V této chvilce mi Jiří Wolf vrátil přední kolo.

 

Cca ve 14:15 odjíždím do Jilemnice. Dorazil jsem v 15:30, dal si kafe, vločky s kakaem, natáhnul jsem. Pak následovala tradiční těžká posilovna na nohy, kterou dávám vždy po závodech. Pustil jsem si NIRVANU – Smells Like Teen Spirit a další písničku Heart Shape Box.

Večer jsem vyrazil s přáteli na pivo, takže krásně zabitý sobotní den.

 

Co jsem jedl den před tím : Den před tím se konala rodinná oslava, takže prasečí den. Čili 1/3 jsem nesplnil. Stejně to probíhalo vloni.

Web závodů : www.sacbela.cz/

                         www.uac.cz/