Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časovka do vrchu - Slovanka

8. 6. 2012

Časovka do vrchu – Slovanka

 

7.6.2012

 

Start : Janov nad Nisou – odbočka na Hrabětice

 

Cíl : na kopci Slovanka

 

Trať : časovka do vrchu, délka 6 km, převýšení 300 m

 

Závod je součástí: KONRÁD POHÁRu ČASOVEK 2012

 

Pořadatel: Klub cyklistů PIVOVAR VRATISLAVICE

 

Můj čas 16min47s, 31. místo, 8. místo v kategorii

 

Martin Háze

 

 

  Rozhodl jsem se jet po vlastní ose do městečka Janov nad Nisou u Liberce. Zde probíhal  závod do vrchu na Slovanku. Závod se nachází v zajímavé kopcovité oblasti v Jizerských horách. Janov nad Nisou se rozkládá ve dlouhém a malebném údolí Jizerek. Po ose to mám 55 km.

 

  Ve 14:15 vyjíždím na kole z Jilemnice, počasí celkem přálo, polojasno a teplota se pohybovala okolo 22 °C. Jedu směrem Víchová nad Jizerou, Poniklá, Vysoké nad Jizerou a u Mexika odbočím vlevo na Tanvald. Dorazím do Tanvaldu. V Tanvaldě zarazím a udělám si pauzu, zastavím v tanvaldské pekárně na finskou housku, no to jsem si pochutnal. Čas letí jako voda, na hodinkách mám 15:30, tak pokračuji na cestě směr Bedřichov, Albrechtice, Josefův Důl, potom přichází stoupání na Hrabětice, kde na se napojím na trať časovky. Když bych se dal vpravo sjedu do Liberce. Vyjedu kopec, na vrcholu kopce se otevře výhled na Ještěd, ále doprčic nad Ještědem se vyskytla mohutná bouřková oblačnost, já nadávám, křičím vzteky, to počasí mě teda pěkně dožírá, možná slabý slovo. Přemýšlím jestli se mám otočit zpět domu, je to téměř 60 km v dešti, v zimě a já mám pouze krátké oblečení no nééé. No přeci nejsem žádná sračka a něco vydržím, nejsem z cukru. Sjíždím směrem naproti černé oblačnosti do Janova nad Nisou. Po trati už potkávám závodníky. Při sjezdu potkám a zdravím Jakuba Svobodu z Kolokrámu Svijany, který se poctivě rozjíždí a je hlavním adeptem vítězství v tomto závodě. Oblačnost se pozvolna přibližuje a já přestávám myslet na závod, ale nato jak se dostanu domu. Sjedu ke startu, podívám se na nebe a říkám si to nebude, tak strašný, oblaka se točí v blízkosti Ještědu a tady by mohlo maximálně mrholit, ale člověk nikdy neví, jsou to Jizerky a tam, když se to zatmí, tak se to sere a pořádně. Totiž Jizerské hory patří k chladným a srážkově významným oblastem v ČR. Na prezentaci si vyplním přihlášku a zaregistruji se. Získám startovní číslo 51, čili startuje se v intervalu po 30s, takže teoreticky, bych měl startovat v 17:27:30s, když první závodník vyjede v 17:01. Času dost, tak se jdu ještě rozjezdit. Projel jsem si krásné rozlehlé městečko v údolí Jizerských hor Janov nad Nisou. Zastavil jsem se v místních potravinách u Vietnamců, kde jsem si nakoupil 3 sojový suky, které bych mohl využít 30 minut před startem a na dalekou cestu domů. Bohužel je to smutné, ale mohutná oblaka se honí nad Janovem, v údolí tma a začíná pršet. Přijedu ke startu hodím do sebe první suk a popovídám se závodníky, s Radkem Benešem a železnobroďáky – Jaroslav Dlab a Jakub Menšík. Jsem celý nesvůj, protože prší, ale naštěstí je pořád teplo. Čas letí jdu se připravovat na start. Startuji za Drtinou Vojtěchem s číslem 49 a za mnou bude startovat Horáček Roman s číslem 52.

 

  Start – našlápnutí se povedlo, prší, vyrazím na nejlehčí převod a švihám ve vysoké kadenci, následuje rovinka a tempo ustálím. Celkem cítím sílu v nohách, takže si dovolím přehodit na těžší převod a opřu se do beranů, tím zvýším rychlost. Projíždím zatáčkami a celkem dobře mě vynáší. Najednou po zatáčce vidím závodníka startujícího za mnou Romana Horáčka, říkám si to se mi snad zdá. Postupem tratě předjíždím klučinu se startovním číslem 49. Tempo držím a velice kadenčně i efektivně ostře švihám. Po dalších metrech předjíždím Drtinu Vojtěcha, čili 30s v dobru, drží se za mnou s odstupem 20m. Jinak za námi nikdo, takže paráda a vypadá to, že pan Horáček, kterého jsem se lekl asi zřejmě povolil. Paráda, nechci být nepřející. Spolehlivě předjetému ujíždím. Přichází sjezd dolů, pořádně tempo rozšlapu, valím 40km/h a odpočívám. Za místním hotelem se dám ostře vpravo a bude následovat závěrečné, čili nejtěžší stoupání celé tratě na Slovanku. Tempo si držím a mám na dohledu dalšího závodníka. Začínám chytat křeče v nohách, což je dobře, protože křeče moc nechytám a je vidět, že si opravdu dávám, to člověka proškolí a může i výkonnostně posunout. Po cestě spousta lidí fandí. No krásná dřina ve 20° stoupání, vjíždím do lesa, lidí požehnaně, konkurence na závodu veliká, opravdu jsem zapálený v tempové aktivitě, vyjíždím na vrchol k rozhledně Slovanka, hurá cíl. Krásná práce, oddýchám si a sleduji, jak se daří panu Horáčkovi, který mi dýchal skoro dole na záda, dobu nejede, paráda, přijel až po delší době, tak se ho nenápadně optám. Skutečně  říkal : ,,měl jsem tě na očích, dole jsem jel tempo a pak jsem povolil“, takže jsem to dobře odhadl. Počasí se vylepšilo, všechno úplně jinak. Takže předpokládám, že je po dešti a domu dojedu za sucha.

Martin Háze

 

 

  Hodím do sebe banán se všemi se rozloučím a jedu zpět do Jilemnice podobnou trasou kudy jsem přijel. Jedu s železnobroďáky. Jarda se odpojil v Tanvaldě a končí v Železným Brodě. Jakub Menšík jede se mnou a natáhli jsme to na Kořenov, Příchovice, Vysoké nad Jizerou domu. V odbočce před Roprachticemi Jakub odbočil vpravo a pokračoval do Benešova u Semil. Domu jsem dorazil v krásný čas, tzn. v 19:50. K večeři 3 plátky slunečnicového chleba a 2 vejce. Trochu medu, cukry po tréninku, ale né moc, protože je večer. Před spaním jsem doplnil pomalé bílkoviny s vyšším množství kaseinu na noční regeneraci, mléko a cottage. Krásně strávené čtvrteční odpoledne. A trochu jsem si spravil chuť po včerejšku.

 

  Časovka se mi jela pocitově dobře, síly dobře rozvržené, bylo to o něčem jiném než předchozí den na Benecku. V umístění nebude dobrý výsledek, ale z mého pocitu spokojenost, protože na svoji kulturistickou postavu, nikdy nemohu počítat s nejlepšími výsledky v kopcích. Vrchař ze mě nikdy nebude, ale cíl je být spokojený se svým pocitem a výkonem. Beru to jako parádní trénink, vytrvalost + závod v kopci pro zpestření na rovinaté časovky. Kde bych už měl předpokládat s nějakým lepším výsledkem.

 

  V sobotu mě čeká další vrchařský závod – Smědava. Den před tím dám cyklistické volno, protože předchozí dny probíhaly 2 závody. Ve volným dnu využiji předzásobování sacharidů.

 

Celkovým vítězem se stal Jakub Svoboda s časem 13min46s.

Web : www.kcpivovar.cz/aktuality.htm

Díky všem pořadatelům