Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyklistické soustředění Chorvatsko 2012

16. 3. 2012

Cyklistické soustředění Chorvatsko 2012

 

  V termínu 2.3 až 13.3 se konalo cyklistické soustředění v Chorvatské Vodici –( 10 km severně od Šibeníku, 100 km severně od Splitu a asi 60 km jižně od Zadaru). Zde jsme měli prostor na najíždění objemových kilometrů, ze kterých se dá v nadcházející sezóně těžit. Čím dříve se začne, tím lépe by se měla vydařit sezóna, prostě točení a točení, získat spolehlivý kadenční pohyb a vytrvalost, a pak už to jezdí samo, o ničem jiném ta cyklistika není.

 

Počasí - měli jsme celkem hezké počasí, teploty se pohybovaly od 8 do 15 °C. Nejteplejší den byl v době příjezdu, ale později den co den, teplota pozvolně o 1°C začínala klesat. Nejchladnějším a nejdeštivějším dnem bylo v úterý tedy 6.3.2012, dopolední trénink jsme nahradili na cyklotrenažeru a navečer se počasí trochu umoudřilo, tak jsme si objeli dalších 50 km, čili dvou-fázový trénink. Dále od úterka se přidal poměrně silný severní vítr od Ruska, který se nazývá "Bora". Tento vítr nás doprovázel až do konce soustředění. Jízda proti větru byla nemožná. V některých místech meteorologové předpovídali rychlost větru až 130 km/h, což tato rychlost odpovídá síle orkánu. Samozřejmě ve dni odjezdu do ČR se vítr zmírnil a změnil se na západní, což mělo vliv na postupné oteplování, ale co se dalo dělat, počasí celkově se nedalo považovat za nejhorší.

 

Každé ráno v 6:45 probíhala poctivá rozcvička tzn. dynamický a statický strečink, abychom se dostatečně protáhli a mohli dávat odpovídající výkony před náročným dnem.

 

 V 7:30 jsme se postupně přemísťovali na snídani, kde byly k dispozici švédské stoly, kde jsme měli široký výběr ingrediencí. Tradičně jsem si nandával 4 plátky chorvatského chleba, 3-4 plátky eidamu, 3-4 plátky šunkového salámu, 100 – 150 g míchaných vajec. Dále med, občas marmeláda a jeden den jsem si zaprasečil i s nutellou. K tomu jako příloha do misky mussli a kafe. Stravu jsem se snažil vybírat, tak aby obsahovala co nejplnohodnotnější živiny, abych měl po celý den výdrž. Vybíral jsem si velký podíl všech živin, kvalitní sacharidy, které jsou na vytrvalost nejvíce potřeba a jejich podíl by měl být navýšen. Také jsem zařadil velké množství bílkovin i tuky, které jsou při vytrvalosti rovněž potřeba, čerpal jsem je z ovesných vloček, vajec a sýru. S máslem jsem neprasečil. Po snídani následoval odpočinek než všem slehne, měli jsme možnost ve volnou chvíli něco si doladit na kole či na poležení, každý měl program individuální. V 10:00 následoval nástup na trénink.

Tréninkové dny : jezdil jsem převážně s Karlem Koprem, občas se k nám přidali závodníci z Příbrami – Jan Šimek a David Blažej.

 

 

p4013458.jpg

 

 

1.den soustředění Chorvatsko - 30 km. Po celonočním cestování odpolední vyjetí.

2.den soustředění Chorvatsko - směr na Zadar, první těžší trénink po 110 km celkem náročné chvíle, ale příjemný pocit.

3. den soustředění Chorvatsko 110 km - 2 x 12 minut kopce síla. Poznámka : na 80.km mě začaly brát křeče, což se mi vždy stává při prvních kilometrech a to je znamení, že půjdu výtrvalostně nahoru v příštích trénincích. Jinak s jízdou do kopce jsem byl velice spokojený, na to že mám téměř 80 kg.

4. den soustředění Chorvatsko 1,5 h cyklotrenažér - venku pršelo, tak ergo.

4. den soustředění Chorvatsko - navečer se počasí umoudřilo, tak večerních 50 km.

5. den soustředění Chorvatsko - regenerační den - posilovna vršek

6. den soustředění Chorvatsko 1. fáze 84 km - směr Zadar

6. den soustředění Chorvatsko druhá fáze 67 km - okolo Šibeníku a Skradin. Celkem za den 151 km.

7. den soustředění Chorvatsko 160 km - kopce 3x12 minut, síla. Silově nic moc, ale vytrvalostně jsem na tom lépe. Napříjemná poznámka po 130.km mě začalo bolet koleno na pravé noze, posledních 30 km jsem bojoval.

8. den soustředění Chorvatsko komp. 15 km - měl jsem jet 200 km, ale z důvodu bolesti kolene jsem dal vyjetí 15 km po pobřeží v okolí Vodic, krásná místa. Lepší být nedotrénovaný nežli zničený.

9. den soustředění Chorvatsko 90 km - kopce síla Skradim - koleno zatim ok, ale po 70 km opět začalo zlobit. Před Šibeníkem bolest jako kráva, tak jsem dojel k Hotelu pouze na levou nohu, pravé koleno vůbec nepracovalo.

10. den soustředění Chorvatsko 90 km - okolí Vodic, koleno už ok, to byl můj celodenní cíl přijed k hotelu v pohodě, skvělá nálada.

11. den soustředění – den po cestování,  přespal jsem u Karla a další den jsme dali 70 km v okolí Prahy.

Celkem najeto 876 km

 

 Odpoledne či navečer nastala volná zábava a tradičně jsem chodil do města na procházky, kde jsem se příjemně vyklusal a uvolnil se po náročném švihu. Nikdy jsem neodolal a zastavil se na dobrou kávu, zakousl do výtečného listového těsta, každý den jsem si kupoval jiné štrúdly - čokoládové, šunkové nebo i bez ničeho. Chorvati mají velice dobré těsto. Všiml jsem si, jací tam jsou příjemní lidé, nikde se neplaší a jsou usměvaví na svoje okolí. Když to zrekapituluji, naprostí pohodáři, i já sám jako introvert, jsem se u toho kafíčka také příjemně uvolnil. Jako tím nechci obviňovat Náš národ, ale pohoda neskutečná. Nejsou všichni ze všeho, jen tak hnedka "posraní". Např. dal jsem si bílé víno v hotelu a ještě mi nalili 3/4 skleničky zdarma, ihned přinesu suvenýr z Česka - kvalitní becherovku. Chvála!

 

p3283454.jpg

 

V 18 :30 následovala večeře v podobě polévky + hlavního jídla k tomu zeleninový salát a ovoce. Vždy jsem se pral o pomeranče, protože obsahují vitamín C, a těch nikdy není dost, nechal jsem si ho na příští den, snědl jsem ho hodinu před tréninkem, abych více chuti na trénink. Totiž vitamín C se dá považovat jako stimulant, ale v rozumné dávce, opět nepřehánět mohlo by dojít k předávkování a k vitamínové otravě. I když  kvalita potravin klesá, tím pádem miligramy vitamínu C v jednom pomeranči je málo, takže se předávkování nemusíme tolik bát.

Jinak se soustředěním jsem byl moc spokojený, pěkné místo, klidně bych tam jel v létě i za pohodou. V létě  tam musí být super.