Jdi na obsah Jdi na menu
 


Testosteronová výživa

21. 12. 2010

Testosteronová výživa

 

Výživa v praxi : Testosteronová výživa

 
Martin Háze
 

 Sice toto je spíše výživa pro kulturisty, ale myslím si, že může být užitečná i pro cyklistiku jako na rozvoj síly a hlavně obzvlášť pro dráhaře, sprintery, časovkáře nebo ti kteří se cítí opravdu utahaně a nevědí, co se sebou dělat nebo ti ketří chtějí přibrat. Tuto výživu bych rozhodně nedoporučoval na jaře, kdy se snažíme veškeré kilogramy schodit z předešlých zimních měsíců a nějaký ten kilogram je na jarní dřinu nežádoucí a na jaře se daleko hůře schazují kilogramy nežli v létě v teplých dnech, ale období, kdy už nám všechny závodní serialy skončily a máme dobrou úroveň formy je naprosto ideální, protože tělo je utahané, potřebuje energii k regeneraci a nabrat více síly a dá se touto metodou připravit forma na závody koncem srpna a v září. Ale zkusit se musí všechno, vše se dá vylepšovat, přesně takhle to chodí i u techniky všechno, že se vylepšuje nebo vyvíjí a nemůže všechno skončit na standartní věci, aby nedocházelo ke stagnaci a proto jsem pokusník této výživy i v cyklistice, kterou jsem si vyzkoušel na vlastní pěst. Pokud vám nedělá problémy sníst 10 vajec nebo se pořádně nažrat sťavnatého masa v tunách, navečer si posedět u televize a pomlsat sladké oříšky, tak jste na dobré cestě jak se donutit ke větší síle a agresivitě tréninku

 
Příjem sacharidů a bílkovin:

Poměr sacaharidů a bílkovin by měl být 2 : 1, pravidlo je takové, že bílkoviny by neměly přesáhnout sacharidy. Bílkoviny by měly být 2 a více g / na 1 kg TV a sacharidy více jak 4,5 g na 1kg TV, bohužel v cyklistice se setkávám málokdy ve článcích o výživě, hlavně v těch modernějších časopisech je toho zřídka, přitom výživa je tak důležitá a i když se setkávám tak všude se píše jen o sacharidech a tucích a o bílkovinách házejí do jednoho pytle, což si myslím, že není zase tolik pravda, protože bílkoviny (proteiny) jsou velice důležité v jakémkoliv sportu, pro urychlení regenerace, redukci hmotnosti a udržování svalové hmoty před devastací po těžkých tréninkách...jedinou správnou knihu jsem četl o výživě pro cyklisty o Lanci Armstrongovi a jeho trénér Johan Bruyneel, kde bílkoviny byly opravdu důležitým zdrojem výživy...nejlepší kniha o cyklistice,

 
Příjem tuků: 

Možná by jste se divili, ale teď zapomeňte na různé mýty a pověry o tucích. Z vašich ledniček by měly vymizet všechny light výrobky. Klidně by se mělo přijímat i 30% tuků z celého denního energetického příjmu. Jsou to mononenasycené mastné kyseliny (MUFA, monounsaturated fatty acids), které se nacházejí v ořeších (lískové ořechy, mandle, kešu, pistácie), olivách a olivovém oleji, řepkovém oleji, avokádu a arašídech, spolu s nasycenými mastnými kyselinami (SFA, saturated fatty acid), které jsou obsaženy v červeném mase, vaječných žloutcích a mléčných výrobcích (např. sýry, jogurty, tvarohy, mléko, máslo atd., důležité ale je, jak jsme si již řekli výše, aby se nejednalo o „light“ varianty).

 

Mezi pozitivní účinky testosteronu patří:

* zvýšení síly i objemu kosterních svalů
* zvýšení pevnosti kostí
* snížení tukových zásob
* zrychlení regenerace
* zvýšení tvorby červených krvinek
* omezení katabolismu
* zvýšení agresivity, která vám pomůže k lepšímu výkonu

 

 
Jídelníček, který jsem si na 2 dny vyzkoušel:
 

Snídaně:  omeleta ze 4 celých vajec a 30 g anglické slaniny
4 plátky celozrnného chleba (cca 110 g) ( v mém případě 4 vejce na olivovém oleji)

Svačina:   sýr cottage s pažitkou (150 g)
4 plátky celozrnného chleba (cca 110 g)

Oběd:  zapečená krůtí prsa (150 g) se sýrem (50 g, 30 % tvs)
vaječné těstoviny (150 g)

Svačina:  arašídové máslo (cca 50 g)
4 plátky světlého toustového chleba (cca 100 g)

Po tréninku:  proteino-sacharidový nápoj z 30 g rychle vstřebatelného syrovátkového prášku (75 – 85 %) a 40 g glukózy
rozpuštěných ve vodě ( v mém případě tyto suroviny jsem neměl tak jsem to vynahradil ovesnýma vločkama s ovocným kefírem)

Večeře 1:  přírodní steak z hovězího zadního masa (150 g)
pytlík bílé rýže (cca 120 g)
brokolice vařená v páře (100 g)

Večeře 2:  tvaroh 20 % tvs (250 g)
Emco müsli směs s ořechy (100 g)

Obsahuje energetickou nálož 3 570 kcal (14 950 kJ), 170 g bílkovin, 460 g sacharidů a 150 g tuků.
 
Upozornění : tuto výživu nedoporučuji déle jak 2 dny, potom opět přejděte na standartní výživu, na kterou jste zvyklí

 

Dále při této výživě se nésmí zapomínat na pití nejlépe obyčejnou vodu, protože pití obyčejné vody samo o sobě spalovač tuku, v tomto cyklu výživy by se mělo vypít až 5 l vody za den.

 
Co jsem si musel nakoupit za suroviny:
10 vajec ...................................26,90 kč
10 dkg anglické slaniny........30 kč
3 x sýry cottage........................35 kč
10 dkg eidamu 30 %..............25 kč
3 celozrnné chleby.................50 kč                                     Martin Háze
1 toustový chléb.....................15 kč
2 plátky hovězího zadního.....60 kč
3 tvarohy...................................45 kč
arašídové máslo (250g)........75 kč
Emco musli s ořechy (750g)..75 kč
těstoviny, maso a rýži jsem měl navařeno
 
 
 
Kolísání hmotnosti každé ráno po snídani:
1. den Testosteronová Výživa.....73,3 kg
2. den Testosteronová Výživa.....74,2 kg
3. den (standartní výživa ) .....74,3 kg

4. den (standatrní výživa)........už 73,3 po cyklistickém tréninku jsem váhu opět schodil a byl jsem na normálu, určitě jsem se zbavil nějakých tuků.

 
Mé dojmy a pocity:

Přibral jsem cca 1,5 kg nemohu říci, rozhodně jsou to i tuky, ale během dvou dnů jsem po tréninku opět všechno schodil a cítil jsem se vyrýsovanější, takže úbytek tuků tam rozhodně byl znát. V těch dvou dnech počasí moc nepřálo, tak jsem nahrazoval tréninky těžkých posilovacích cviků jako např. kliky, dřepy, zkracovačky a shyby. Při cyklistickém tréninku den po testosteronové výživě jsem se cítil daleko lépe, velice svižně jsem zvládal kadenční ( točivé ) šlapání ba naopak v kopci jsem vydržel jet dlouho na velkou placku, jako posilovací trénink a měl jsem daleko větší chuť podávat výkony v tréninku. Takže si myslím, že tato výživa není žádná blbost zahrnovat i do cyklistiky a po tomto článku bych rád doporučoval si odskoušet, když by mě to uškodilo, tak bych sem tento článek ani nepsal.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

(Šimon S, 15. 4. 2012 19:17)

Určite to vyskúšam, budem si ale musieť zvoliť trochu inú formu a vhodný čas, aby som nemal doma peklo na zemi že čo to žerem že mi bude zle :) Rozmýšľal som o menej viditeľnej metóde à la skvardľovanie kila tvarohu za deň, ako sacharidy použiť ryžu a cestoviny, to sa dá aj zmiešať s tvarohom; a na raňajky 2-3 vajcia uvarené natvrdo, čo si o tom myslíš?