Jdi na obsah Jdi na menu
 


Planche cviky

23. 2. 2012

Planche trainig

 

Již jsem se zmiňoval v posledním článku o klikách, jedná se o určitý druh kliků, kde dolní končetiny jsou ve vzduchu vodorovně s podlahou a polohu držíme napnutýma rukama, tam hraje velkou roli mít sílu v rameni, v pažích, ale i v zádech. Pokud zvládáte klik na jedné ruce nebo stlesknutím jste na dobré cestě. Na tyto cviky je potřeba cvičit v izometrické tedy statické poloze, kde získáme silovou vytrvalost.  Pokud budete mít pevnou vůli, cvik je možné i naučit.

 

 Lze trénovat, těmito kroky :

1)      kliky na mnoho způsobů – klik je základ.

 

dsc07700.jpg

 

2)      sed ve vzduchu a nohy  nataženy – výdrž 10 s, 6 sérií – postupně dolní končetiny směřovat směrem nahoru a opět výdrž, silová vytrvalost se přesouvá do paží. Dolní končetiny by měly být opřeny na úrovni půlky stehen.

 

dsc07713.jpg

 

3)      poslední krok  - když už jsme si jistější, z kroku číslo 2, skrčíme dolní končetiny a přetáhneme je dozadu, klidně koleny se můžeme dotýkat o paže. Ruce mají být zhruba na úrovni hrudníku, kde se zapojují ramena a ty hrají velkou roli.  Po dalších týdnech získáme sílu a výdrž ve statické poloze s více nataženýma nohama. Až teprve propnete nohy, tak zvládáte kompletně planche cviky.

 

dsc07715.jpg

Ukázkové video - Pokus o planche cvik, jedná se spíše o stojku, ale postupným procvičováním k planche cvikům skutečně můžete dojít. Je pravda chvíli jsem to trénoval před Vánocema, a pak jsem zase polevil.

 

 Autor : Martin Háze