Jdi na obsah Jdi na menu
 


Posílení zadního a středního deltu při problémech s rameny

20. 3. 2011

Cviky pří problémech ramenního kloubu – cviky na zadní a střední delt

 

Rameno patří mezi velice zatěžované části horních končetin. Touto kapitolou se chci zaměřit na zadní, protože se však nejvíce na tuto část zapomíná.

 

DIAGNOSTIKA

 

Ramenní kloub dělíme na přední, střední a zadní delt. Přední hlava deltových svalů bývá často hypertrofována, střední a zadní mívá k tendenci k oslabení. Zadní část deltových svalů je velmi důležitá pro držení těla v oblasti lopatek a ramenních kloubů. Při obvykle oslabeném zadním deltu nese spousta vad chybného držení těla a zde dochází např. k protrakci ramen, kulatá záda a tím pádem horní záda zůstavají plochá, protože jsou i oslabené dolní mezilopatkové svaly tzn. dolní fixátory lopatek, střední trapéz, musculus rhombodeius major at minor (rombické svaly) a musculus serratus anterior (přední sval pilovitý). Dále dochází k bolestem nebo dokonce i k vyhození ramenního kloubu. K těmto nedostatkům to může napomínat i k hornímu zkříženému syndromu. Bohužel musím se přiznat, že i já s tímto mám problémy, protože trávím spousta časů v sedle na kole a chci tento nedostatek odstranit. Tímto nedostatkem trpí drtinná většina dnešní populace. A proto předvedu zásobník cviků s jednoduchýmí pomocí – expanderu (posilovací gumu) a gymnastického míče. Sice ramenní svalstvo nepatří k tónickým svalům, ale i zde bych doporučoval provádět protahovací cviky – strečink.

Strečink

Tah za loket a úklon hlavy – střední delt

Tah za zápěstí a úklon hlavy – střední delt

Tah za loket k přednímu rameni – zadní delt

 

Cviky na zadní delt se provádí zapažováním

1. Stahování a vytahování expanderu

Martin Háze, posílení středního a zadního deltu 1. fáze cviku

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Háze, posílení deltu2. fáze cviku

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Rozpažování - tento cvik je zaměřen na střední část deltu, když se více pokrčíte dopředu, dolní končetiny povolíte, záda zůstat rovná, tak se zapojí zadní delt a dolní fixátory lopatek.

Martin Háze, posílení ramen1. fáze cviku

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Háze, posílení středního a zadního ramene2. fáze cviku

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Stahování lopatek v lehu na gymnastickém míči - zádní delt a mezilopatkové svaly ( dolní fixátory lopatek ). 

Popis cviku : Při cvičení je důležité dbát na správné postavení páteře,  oblasti, ale zadek zlehka zatlačit dolů do míče. Hlava zůstává vytažená, v prodloužení páteře. Paže s tělem svírají přibližně pravý úhel a snažíme se pomalým tahem, bez švihu, stlačit lopatky k sobě. Tím, že ležíme na gymnastickém míči, což je balanční pomůcka, nepřímo zapojíme na vyrovnávání i břišní svaly.

Martin Háze, posílení mezilopatkových svalů1. fáze cviku

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Háze, posílení mezilopatkových svalů2. fáze cviku

 

 

 

 

 

 

 

 

Díky moc za pozornost

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář