Jdi na obsah Jdi na menu
 


Andělská jízda parním vlakem

16. 12. 2011

Andělská jízda parním vlakem

dsc01199.jpg

 V sobotu 10.12.2011 se v Jilemnici konala Andělská jízda parním vlakem, přivítala nás turnovská lokomotiva 310.0134. Výrobce: Krauss L, St.E.G., Vídeňské Nové Město, Floridsdorf, PČM. Tato řada lokomotivy se začala vyrábět v roce 1878, období provozu u ČSD 1918 – 1968, když to tak vezmu sloužila u nás od konce první světové války. Hmotnost lokomotivy 29,6 – 30,6 tun. Nejvyšší povolená rychlost 40 km/h. Lokomotiva sloužila pro vozbu lehkých vlaků. Od roku 1878 až do roku 1913 bylo vyrobeno pro Rakouské státní dráhy a pro různé soukromé dráhy v celém Rakousku celkem 255 lokomotiv této řady, kromě toho ještě neurčitý počet lokomotiv označených podle příslušných místních drah. Lokomotivy vyráběly továrny ve Vídeňském Novém Městě, Krauss v Linci, St.E.G., Floridsdorf a První českomoravská továrna na stroje v Libni.

 

dsc01201.jpg

 Turnovská 310.0134 je v pohotovosti téměř každý víkend, jak přes léto, tak i přes zimu. V létě se pořádají jízdy Českým rájem na trati 030 a 041 (obvykle – Semily – Turnov – Libuň). Všem vřele doporučuji navštívit tyto akce, tedy v Turnově na nádraží nás čeká hodinová přestávka, proto zde můžete využít a podívat se po různých a nádherných strojích, které projíždí z tratí z Liberce 030, Hradce Králové 041 a dokonce i z Prahy - 070, kde trasa navazuje na Tanvald. Turnov je velký železniční uzel a dá se tam pochytit velký počet pěkných a zajímavých strojů. I zde můžete navštívit turistickou restauraci, v nabídce tam mají dobrou drškovou polévku. S tátou jsem neváhal a dal jsem si kotel drškové polévky, k tomu 4 pořádné housky. Celkem na akci zařvaly 4 kousky výtečného piva SVIJANY a každopádně zachutnaly. Nic jiného než souhlasit s krásně vydařenou akcí.

dsc07273.jpg

 Jinak v nynější akci probíhala jízda na trati Martinice – Rokytnice nad Jizerou. Počasí oblačné a teplota se pohybovala okolo 0-2 °C, navečer se začalo vyjasňovat a ještě se mírně ochladilo. Jeli jsme poledním vlakem ve 12:23 z Jilemnice. Vlak byl narvaný, vagóny plné čertů, čertic a harantů. V Jablonečku se místa uvolnila a v tu chvíli tatík zašel do jídelního vozu pro výtečné Svijany, které jsme si po zbytek cesty do Rokytnice vychutnali a prožívali krásnou jízdu s povídáním o vlacích. V Rokytnici jsme měli hodinovou pauzu, vylezli jsme ven, udělali pár fotek a ihned zase dovnitř, bylo celkem chladno. V soupravě jsme obsadili jídelní stůl a začala nás lákat vůně grogu. Tudíž jsme neodolali a dali si. Vychutnával jsem si ho až do Poniklé. Z Jablonečka byl opět vlak nabušen. V tomto zatížení byl pro lokomotivu nejhorší stoupající úsek Hrabačov – Jilemnice, kde je největší převýšení celé této lokálky. Mašinka dostávala opravdu velké čoudy se 3 plnými vagóny + 1 služební. V Jilemnici výstup. Krásná a vydařená akce.

dsc07296.jpg

Třistadesítko ZDAR, už se těším na další akci !