Jdi na obsah Jdi na menu
 


Synthesia AGROFERT Run - Pardubice

10. 5. 2015

Synthesia AGROFERT Run - Pardubice

Běh na 10 km

AGROFERT Park – dostihové závodiště Pardubice

10.5.2015

Absolutní vítěz: Vít Pavlišta 30:11

Můj čas 36:33, 24. ze 179 mužů a ztráta něco přes 6 minut

img_20150510_200913.jpg

Tak tentokrát jsem si spravil chuť po tom minulém debaklu. Minulý týden jsem trénoval několikátý intervalový trénink na dráze a čas se mně podařilo stlačit už 3:21 na kilometr v jednom intervalovém opakování, což je pro mne velká spokojenost a výzva. Teoreticky je dáno, že významný progres přichází po 8-10 intervalových tréninkových jednotkách. Další den  regenerační běh do 130 tepů. Poslední tréninkový den v cyklu probíhal silově vytrvalostní trénink na horách a s adaptací na nadmořskou výšku s variabilním a náročným povrchem o tepové frekvenci 150 – 157. Je vidět, že po měsíci trénování rychlosti jde výkonnost strmě nahoru. Zároveň jsou klíčové i zimní objemy o nízké intenzitě, kde dojde ke zpevnění krevních kapilár, posílení srdečně cévního systému a vitální kapacity plic. Navíc poslední týden jsem dopiloval techniku běhu, viz minulý článek. Ze všech hledisek vyplývá, že rychlost i vytrvalost jdou nahoru. Vidím, že evoluce bude i příštích týdnech a měsících, baví mne se svoji běžecky neadekvátní postavou překvapovat a být EXOTEM.

 A ještě tam byly rezervy a to ztrácím ve výživě, protože večer (ve 22:00)  před závodem jsem měl  tortillu s uzeným masem a 3 PÍÍÍVA. Rezervy jsou vždycky důležité a je třeba si je pošetřit na horší časy.

Můj současný trénink  

 Z tréninkového deníku je zřejmě vidět, že už dominují rychlostní tréninky, hlavně důležitá je  variabilita intenzity, aby docházelo k progresu a výkonnost nestagnovala. Podstatě sportovní trénink je adaptace prostřednictvím různých podnětů.

Pondělí – volno

Úterý – intervaly (rychlost) 5 x 1km na dráze (3:20 – 3:30 na km), regenerační rozběh/výběh (intervaly v submaximálním tempu, vysoký kyslíkový deficit a adaptace na anaerobní prah)

Středa – 8km regenerační běh do 130 tepů/min + večer regenerace (vířivka 37°C)

Čtvrtek – tempový vytrvalostní běh po horách o délce 13 km,  průměrná TF okolo 150 -155 (Spodní hranice anaerobního prahu)

Pátek – volno, vířivka 40°C

Sobota- 8km regenerační běh do 130 tepů/min

Neděle - závod

 Start proběhl ve velké hromadě, tudíž na prvním kilometru jsem měl čas 3:42 naprosto v pohodě a předbíhám nezkušené běžce, kteří start přepálili a jsou už překyselení prostřednictvím produkce laktátu. Tempo lehce zvýším a držím si ho, dbám i na techniku uvolněných kotníků, tím byla cítit dynamika kroku. Zkrátka a dobře kličkujeme v oblasti dostihového areálu. Do cíle probíhám s časem 36:33 se ztrátou na absolutního vítěze tedy nejlepším českým běžcem Víta Pavlišty něco přes 6 minut, což už není velká ztráta . Takže s výkonem veliká spokojenost.

Probíhal první ročník tohoto závodu a jedině doporučuji příští rok si závod zaběhnout. Profesionální organizace, dostali jsme trička, pamětní medaili, guláš a ještě nám  poslali SMS výsledný čas.

Bomba a moc děkuji, zatím nejlépe pořádaný závod co jsem byl a to na úkor velmi nízkého startovného.

Web závodu: http://www.agrofertrun.cz/