Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časovka na Špindlerovu boudu 2016

3. 9. 2016

Časovka na Špindlerovu boudu

3.9.2016

 

Délka trasy: 10,7 km

 

Absolutní vítěz: Petr Javůrek

 

Můj čas: 29:33

 

 Vždy začátkem září se koná tradiční časovka na Špindlerovu boudu. K tomu nás doprovázelo velice příjemné polojasné počasí, kdy teploty se pohybovaly okolo 25 °C. Tuto poctivou a vyčerpávající časovku jsem naposledy absolvoval v roce 2011, čili před pěti lety. Jelikož na kole moc nejezdím, ale začínám lehce běhat, tak moje ambice byly zajet trať pod 30 minut a budu spokojený. Důležité je, že se zcela vyplnily! Na kole jsem seděl naposledy na Memoriálu Václava Vele, takže s výkonem mohu být jedině spokojený. Poslední týdny už začínám stupňovat běžecké tréninky. Primárně se zaměřuji na styl běhu a vzdálenost, rychlost je vedlejším produktem. Od moji sestry jsem dostal registraci na horský půlmaratón, který se koná 1.10.2016 ve Špindlerově Mlýně. Mým primárním cílem tohoto půlmaratónu je vychytat styl a hlavně běžet bez bolesti. No a zpět k závodu. Poprvé na tento závod jsem vyrazil po ose.

 

Časovka na Špindlerovu boudu, Martin Háze

 

Samotný závod:

 Zkrátka a dobře se soustředím na střed těla, dýchání, chytnu se beranů a prostě jedu. Po Špindlu  valím rychlost zhruba 30 km/h a už začínám mít dost. Dokonce mám nutkaní závod vzdát. Ale říkám si, no to bych byl teda velký srab, přeci tohle ve mně nikdy nebylo. Jedu směrem k Dívčím lávkám a předjíždím závodníka startujícího od dvě minuty. Pokračuji dále a vidím dalšího a dost vyšvihaného kluka startujícího minutku přede mnou. Předjíždím ho za odbočkou na Davidovy boudy na prvním můstku, on se snaží držet za mnou. Říkám si, že nakonec nejedu tak zle. Jedeme nad Jeleními boudami a kolega v zatáčce odpadá. O to více mne tempo motivuje a soustředím na lopatky (svaly dolních fixátorů lopatek), aby byly přiměřeně přitažené k páteři. Dále se v tempu koncentruji na hluboký dech a klasicky na sílu středu těla. Opět zatáčka a předjíždím mnoho závodníků či turistů. Jenže na koncentraci zapomínám. Postupně vidím na enklávy Erlebachovy boudy a Malého Šišáku. Nohy těžknou a kopec se špatně zajídá. To víte, chybí kilometry. Projíždím kolem Erlebachovy boudy a pokračuji k Malému Šišáku. Na silnici se potuluje mnoho turistů. Jedu okolo vojenské zotavovny Malý Šišák, kde mi fandí i zaměstnanci, což mile potěší a překvapí. Poslední zatáčka a tam se dovolím kouknout na stopky jaký mám čas. Stopky ukazují 28:20, říkám si, že do minuty stihnu být nahoře a zdolám svoji misi. Poslední metry do cíle a zvyšuji rychlost. Projíždím cílovou páskou s časem 29:33. Spokojenost veliká, i když poslední kilometry byly trápícího charakteru.

 

Časovka na Špindlerovu boudu, Martin Háze

 

 Obléknu se do suchého a jedeme s Honzou Chlupáčem dolů do Špindlu. Nakonec to hodilo pátý flek. Moc gratuluji Honzovi Chlupáčovi jezdící za SSC Železný Brod, který zajel krásné třetí místo, letos se hodně zlepšil.

 

Domu jsem dorazil v 15:10 a létaly mně třísky z obličeje...

 

Časovka na Špindlerovu boudu, Martin Háze

 

Všem pořadatelům moc děkuji za krásnou akci.  

 

Web: http://www.spindlerovka-cup.cz/

https://www.facebook.com/%C5%A0pindlerovka-Cup-148481251837186/?fref=ts