Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lázně Bělohrad - Miletín 2016

26. 5. 2016

Lázně Bělohrad – Miletín

25.5

Jičínská cykloliga

Délka časovky: 13,9 km

Absolutní vítěz: Jiří Šorm 18:02

Můj čas: 20:47

8. místo z 48 závodníků

 Opět vyšlo příjemné počasí, kdy teploty se pohybovaly okolo 20°C, akorát podmínky nám všem ztížil jihozápadní vítr, který hlavně brzdil při zpáteční jízdě. Někde i směrem na Miletín byl bočák.

 Jičínská cykloliga v podání skvělých organizátorů opět nezklamala! Sešli se tu samí borci a z tohoto vznikla pěkně nabitá konkurence. Pořadí o prvních pěti přepokládá zhruba každý, protože už jsou dobře viditelné a seřazené úrovně závodníků. Pokud na start přijede Jiří Šorm, Lukáš Kunt, Jakub Nechanický, Tomáš Malík a Michal Benda, tak není o čem pochyb. Jenže tentokrát Michal Benda chyběl, tak byl boj o páté místo, a získal ho legendární, vynikající a letití závodník Martin Šlégl. Dále tam nechyběli další borci -  Jirka Holas, David Hysek, Rys Miloslav a Martin Šlégl mladší, což tito atakují v další pětce (do desítky). Okolo 10. místa celkového pořadí se formují další potenciální jezdci – sportovně zapálený Honza Novotný a neskutečný dřič Dobiášovský Pavel, oba jezdci se poctivě zlepšují.

 Časovka je rychlá, technicky nenáročná, ale těžká jako všechny ostatní, především se jednalo získat co největší rychlost a čelit větru. Rozhodovaly kondiční, taktické a psychologické schopnosti závodníka. Z tohoto je krásně vidět, jak i v individuálních sportech hrají roli schopnosti jedince. Proto je třeba si uvědomit, že taktické schopnosti neplatí pouze v kolektivních hrách či rychlostních disciplínách, jako například při náběhu do zatáčky v druhém kole se závodník musí rozhodnout, že zaujme první místo ve skupině. Tady zrovna tak platí, kde se rozhodneme jet v hrazdě a kde jaké převody přehazovat.

Samotný závod:

 Směrem k Miletínu spíše převládá jízda do kopce, ale více fouká do zad. Trať je zvlněná, tak z kopce rychlost jde dobře rozvalit a do kopce se také nejede špatně. Nejlépe se každému jela poslední rovina před Miletínem. Za otočkou a v poslední rovině naopak velká dřina, kde čelím protivětru, který každého doprovází až do konce časovky. V první vesnici za Miletínem předjíždím dva závodníky a pak z kopce dalšího. Poslední houpačky se soustředím na plný dech a jedu šrot. Stejně by to chtělo, aby mě někdo provokoval klackem, protože ta rychlost nebyla taková, jakou bych si představoval. Projíždím cílem a zase uvidím, že čas stojí zaprd. Čas na hodinkách ukazuje okolo 21 minut, i když to bude pod 21, protože jsem si stopky zmáčkl o pár sekund dříve a za cílem o něco později. No nelze posuzovat, loni ta trať byla o něco kratší a byl slabší vítr. Nakonec to hodilo čas 20:47 a 8. místo celkově, takže na tu bídu celkem ujde.

 Jelo se mi pocitově jako na Bělské vteřině, sice síla dobrá, ale rychlost tam nebyla, chybí švih, ale každopádně lepší výsledek než na Bělské. Psychické rezervy tam byly, dalo by se rychlostí cuknout a vyždímalo by se i více.

Po závodech opět procházka naboso, kde se stimulovaly zóny plosek chodidel.

 Dále jsem omezil tradiční pyžamové pivo, takže po třech dnech kilo dole. Mým momentálním cílem je dát si pivo pouze o víkendu a v týdnu v rámci nutnosti (přátelé). Úplně vysadit pivo také není rozumné, protože psychicky uvolňuje a člověk se zamyslí nad dalšími věcmi, které by za úplného střízliva nemohl pobrat. Navíc tělo potřebuje nějaký zatěžující adaptační podnět, aby dostávalo nějaké impulzy.

Pořadatelům moc děkuji za příjemné středeční odpoledne…

Výsledky najdete tady: http://jcl.wbs.cz/Lazne-Belohrad37.html