Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kliky - různé kombinace jejich provedení

18. 2. 2012

Kliky – různé kombinace provedení

 

 Kliky patří k základním kondičním cvikům, jak si udržovat ideální hrudník a celkovou kondici. Jedná se o cviky doma, vlastní vahou. Dále skvělý doplněk dát si pár kliků před sportovní aktivitou, ráno po probuzení na nastartování metabolismu, po sportovní aktivitě, všechny tyto chvíle jsou dobré na rozpumpování a zlepšování fyzické kondičky. Pokud jste začátečníci je potřeba začínat postupně. První pracovní série bude o dřině – sotva jich uděláte 5 , ale postupem času si zvyknete, např. další týden už by to mělo být o něco lepší, budete dělat 10 opak., za měsíc klidně i 50 opak. Pokud jste ve klikách už zběhlí, můžete zařadit kliky s tlesknutím, na jedné ruce apod., ale už  to vyžaduje celkovou stabilitu těla. Všechno je o dobré vůli, jen se chtít.

 Trénink kliků je základ hlavně v gymnastice, trénování stojky, planche cviky. Pokud jste nikdy neslyšeli název – planche cviky, jedná se o určitý druh kliků, kde dolní končetiny jsou ve vzduchu vodorovně s podlahou a polohu držíme napnutýma rukama, tam hraje velkou roli mít sílu v rameni, v pažích, ale i v zádech, proto u planche cviků musí být kliky každodenním chlebem. A když v pohodě zvládáte klik na jedné ruce, tak zvládnutí planche cviku nemusí být žádným problémem.

Pokus: pro znázornění - nácvik  planche cviku :

 

planche cviky, Martin Háze

planche cviky, Martin Háze

 

 Kromě prsních svalů, kliky celkově rozšiřují hrudník,  zlepšují rovnováhu lopatek, zesilují i zádové svalstvo a dokonce můžou posílit i přední sval pilovitý – serratus anterior, sice nikde jsem o tom neviděl ani neslyšel, ale v mé praxi se to osvědčilo. Totiž přední sval pilovitý – serratus anterior patří k fázickým svalům, čili serratus anterior má  tendenci se oslabovat.

Cvik musíme provádět, tak aby  tělo bylo dostatečně zpevněné, zatažená břišní stěna, neprohýbat se v bedrech, zbytečně nehýbat zády.

Dýchání - směr nahoru výdech, brzdění nádech.

 

Zapojované svaly : prsní, tricepsy a ramena ( různá provedení cviku uvedu)

 

-         doporučuji použít podpěru na kliky – dobrá pomůcka k posilování hrudníku a paží. Zde stačí pouhá změna polohy zapojíme jinou svalovou oblast. Je lepší rozsah pohybu.

 

opěrka na kliky

 

 Jednotlivá provedení cviků

 

1. klasické kliky (univerzální cvik zaměřen na komplexní svalstvo hrudníku a paží)

 

kliky

 

2. kliky na úzko – cvik je zaměřen na tricepsy (trojhlavý sval pažní)

 

kliky na úzko - triceps

 

3. kliky na široko – cvik je zaměřen na prsní svaly

 

kliky na široko - prsní svaly

 

Pro vykonání větších úhlu a rozsahu pohybu, lze použít podpěrky, tím cvik zefektivníme.

 4. klasické kliky s podpěrkami (univerzální cvik zaměřen na komplexní svalstvo hrudníku a paží)

 

kliky s poděrkami - adaptéry

 

5. kliky do „V“ – cvik je zaměřen spíše na tricepsy (trojhlavý sval pažní)

 

kliky s adaptéry - triceps

 

 6. kliky do obráceného „V“ – cvik je zaměřen zejména na prsní svaly

 

kliky s podpěrkami - prsní svaly

 

7. zvýšíme další obtížnost cviků – dolní končetiny položíme na židli či nějaký nízký stoleček, tím zvýšíme účinnost cviků, opět zaměření na partie kombinací z předchozích uvedeních cviků (1,2,3,4,5,6). Čím výše jsou dolní končetiny položené, tím více se  působí na horní partie prsních svalů a začínají zabírat i ramena.

 

kliky

 

8. dolní končetiny položíme na stůl či na něco vysokého – cvik je zaměřen zejména na ramena

 

kliky na ramena

 Poznámka : Cviky se dají zefektivnit rychlostí pohybu, tzn. když provádíme klik pomalu, hlavně v excentrické fázi pohybu (směr dolů) je potřeba se soustředit na brzdění a tím docílíme k lepší síle či růstu. Po takto poctivých klikách zvládnete pouze 10 - 15 opakování a uvidíte, jak zatěžované svaly začnou pálit, stejně jako u benchpressu, proto nejdříve doporučuji si přečíst techniku cviku. A toto je dalším impulzem, jak zlepšit svoje silové výkony. Opět je potřeba umět vše kombinovat, aby docházelo ke změnám např. 1 týden kliky na sílu co nejefektivněji a další týden na rychlost do co největšího opakování 50, 100.

 

Autor : Martin Háze

Foto : Aleš Háze