Jdi na obsah Jdi na menu
 


NABUZENÍ PŘED TRÉNINKEM

4. 7. 2012

NABUZENÍ PŘED TRÉNINKEM

 

Občas se může stát, nebo kolikrát se i stává, že cvičenec bývá unavený i po kvalitní stravě a nemá chuť na kvalitní trénink. Kolikrát se bádá, co ještě více sníst nebo naopak jestli se to nepřehánělo s jednoduchými cukry, které rozhází krevní hladinu cukru a to má za následek útlumu. Přemýšlí se na tréninky z předchozích dnů, jestli si vůbec tělo zaslouží být unavené. Kolikrát to může být tím, že cvičenec je špatně rozehřátý.

 

Posilovny jsou vybaveny rotopedy, běžícími pásy, ale nadále cvičenec může být mrtvý…zkuste tuto metodu, jak se zbavit nepříjemné únavy a nechuti k tréninku.

 

Jak nakopnout tělo  ?

Během svých tréninkových zkušeností začínám přicházet již na další způsoby, a to jak nejlépe nastimulovat tělo před posilovacím tréninkem. Je to naprosto logické a dobrý způsob k rozehřátí, před každým tréninkem je potřeba zařadit kompenzační cvičení, samozřejmě klasická rozcvička je vždy nutná. Mezi kompenzační cvičení mám na mysli Core Training (stabilizační cviky na balančních pomůckách, např. gymnastický míč).

 

Core Training patří k modernějšímu způsobu cvičení dnešní doby. Těmito cviky se posiluje hluboké nebo-li stabilizační svalstvo. Cviky nám zaměstnají veškerý pohybový aparát, který je nezbytný pro životní funkci správného držení těla. Během těchto cviků se získá lepší pružnost, ohebnost, rovnováha, mobilizace, koordinace, síla, rychlost, správné držení těla a soustředěnost při cvičení v tréninku. Proto při úvodní stimulaci svalového korzetu se aktivizuje hluboké svalstvo, a to má za následek k nabuzení člověka k lepšímu posilovacímu výkonu. Při zařazování pravidelných stabilizačních cviků tréninkem, zpevníme svalový korzet a tělo se naučí na dobré zvyklosti cvičení, proto dobré následky, mohou vydržet věčně.

 

Rozehřívací cviky doporučuji provádět v izometrické (statické) poloze, tzn. výdrž.

Pár příkladných cviků na obrázcích.

1. Leh na míči, křížové opření končetin - stimulace vzpřimovačů v oblasti zad - výdrž 6-12s

dsc07236.jpg

2. Leh na míči stimulace vzpřimovačů - výdrž co nejdéle

cviky na míči

3. Stimulace zadních stehen, hýždí a zad - výdrž co nejdéle

dsc08892.jpg

Zvednutí dolní končetiny vzhůru pro větší obtížnost

dsc08893.jpg

4. Stimulace hýždí, křížové a bederní části zad - cvik vyžaduje soustředivost, posunutím míče směrem dopředu, váhu přenášíme na přední stehna - výdrž co nejdéle

dsc08895.jpg

5. Celková stimulace - výdrž co nejdéle

dsc07244.jpg

Všechny cviky zopakovat 3x.

 

Tímto článkem doporučuji, věnovat před každým tréninkem 15 minut času kompenzační rozcvičce na balančních pomůckách. Tyto cviky jsou pouze kompenzační na aktivizaci hlubokých svalů ke stimulaci, další zásobník náročnějších cviků vydám již v dalším speciálním článku.

 

Vyplatí se To a Funguje To !

 

Autor : Martin Háze