Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kreatin

20. 7. 2011

Něco o Kreatinu

 Slouží pro rychlý nárůst hmotnosti a síly ve formě čisté (bez tukové) svalové hmoty tvořené zadržování vodou v těle. Z kreatinu se v těle tvoří jedna z energeticky nejdůležitějších látek – adenosintrifosfát (ATP), kterým je přímým zdrojem energie pro jakoukoliv tělesnou buňku. Kreatin se užívá  v jakém koliv sportu, silovém, kulturistice, vytrvalostním či osoby, které se ocitly v energetické krizi. Kreatin se správně má brát několik týdnů a pak zase vysadit, aby si tělo nezvykalo. Někde se píše délka vysazení 1-2 týdny, což se mi zdá málo, podle mého názoru by ta doba měla být delší  na 1-2 měsíce, protože váha z kreatinu má velkou setrvačnost doby trvání. Po těch 1-2 měsících se buďto váha vrátí k normálu, nebo může se jít pouze jen o 1 kg dolů, protože cvičenec během užívání dostal větší agresivitu k tréninku. Zvedat těžší váhy a vybudovat si svalový základ, tím lze také předejít stagnaci. Většinou se dobírá celý 500g barel a to trvá v průměru 6 týdnů. Pokud se během užívání kreatinu neděje na daný sval žádná kontrakce (necvičí se) sval je ochablý pouze napuštěný vodou a vypadá  jako tukový polštář, proto se musí cvičit..

 

Dávkování : První týden 20g (4 x 5g) další týdny už jen udržovat 10 g (5g před tréninkem a 5g po tréninku) vynímečně při nějakým hodně těžkým tréninku 15g. Vždy zapít 250 ml nápojem. 

 

Při užívání kreatinu :

 

-         zvýšení hmotnosti 2 – 5kg

-         cvičení min. 2 x v týdnů

-         vypít 3 – 5 l tekutin (kreatin je lepší zapíjet slazeným nápojem, aby se rychle dostal se sacharidama do svalu )

 

Kdy ?

 

Kulturista či jiný silový sportovec : v průběhu celého roku

 

Z pohledu cyklisty : Zima až jaro – doporučoval bych, co se týče regenerace a nárůstu síly, hmotnosti je dané období naprosto ideální.

Pro cyklistu bych kreatin nedoporučoval v závodním období z těchto důvodů :

1)      nárůst váhy, pro cyklistu v závodním období je nežádoucí

2)      ztrácí se kadenční efektivní švihavost při šlapání, tímž klesá rychlost

3)      dochází rychleji k překyselení

 

Pokud přeci jenom jste oslabení a přemýšlíte, co sníst, zvolte raději na 2 dny testosteronovou výživu.

 

A možná právě toto se podepsalo na mých ztracených loňských výkonech, které marně hledám, ale má to také jedno pozitivum, že se získávají zklušenosti, něco za něco.

Kreatin bych doporuřoval nasadit 1-2 v roce.

 

Časté o tázky při užívání kreatinu :

 

Může se pít kafe ?

Kafe klidně ano, ale nepřehánět max. 2 šálky denně. Hlavně nezapíjet kreatin kafem. Slyšívám, že hodně lidí při užívání kreatinu si dává kafe a nějaké problémy s přibíráním nemá. Také dám si denně kafe a nic nepociťuji.

 

Co pivo ?

Pivo také klidně ano, ale v rozumné míře 2-3 piva za týden nemohou uškodit, ale sedět denně u 4 piv je naprostá hloupost a škoda vyhozených peněz za drahou výživu, také tím trpí játra!  Přeci jenom si zajdeme na pivo, hodně doplňovat tekutin, nejlépe vody, protože alkohol dehydratuje.

 

Má kreatin nějaké vedlejší účinky ?

Nemá

 

Autor : Martin Háze