Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koncepce dýchání

14. 2. 2017

Koncepce mého dýchání a dýchací přístroje na rozvoj výkonnosti

 Už nějakou dobu se zabývám dýcháním, které aplikuji do sportovního tréninku. Můj první odrazový můstek bylo se naučit dýchat nosem. Úvodní tréninky dost bolely, protože dýchací cesty v nosohltanu nebyly adaptované k tomuto neobvyklému zatížení. Cítil jsem nedostatek kyslíku (kyslíkový deficit) a při větší námaze, kdy došlo k vyšší dechové frekvenci, tempo nebylo možné udýchat. Musel jsem zvolit adekvátní tempo, abych zátěž vůbec udýchal. Začátky probíhaly v zimě (únor 2016), tak v dýchacích cestách dojde k produkci hlenu (ucpaný nos). Bohužel jsou to výmluvy a většina lidí dýchání nosem raději pověsí za hřebík. To je chyba! Je fakt, že při nízkých teplotách se díky sekreci hlenu hůře dýchá, ale tělo si po určité době zvykne. Po měsíci bolavého tréninku se dýchací cesty začaly adaptovat a bylo možné zvládnout i vyšší tempo. Mimo jiné, díky dýchaní nosem jsem se naučil dýchat do břicha (brániční dýchaní), že kyslíkem se zaplní především spodní laloky plic, což snižuje tepovou frekvenci a umožňuje zvýšení vitální kapacity plic. Pokrok je veliký, dnes udýchám nosem i velmi vysoké tempo: například minutové intervaly, horský půlmaraton a další tempové běhy. Při chůzi dýchám nízkofrekvenčně, nádech (několik kroků zadržení dechu) a dlouhý výdech.

 

 Dalším impulzem byla účast na kurzu u Mgr. Jiřího Bartošíka, kde jsme se naučili dýchat hluboce s nejnižší dechovou frekvencí. Hluboké dýchání jsem začal aplikovat i do tréninku. Zde mám doložen certifikát o dýchání.

 

 Třetí část byla trefa do puntíku, která mě přivedla k dokonalosti dýchání. Jedná se o dýchací přístroje. Stručně je v článku rozeberu:

 

Frolovův dýchací trenažér:

 Frolovův dýchací trenažér učí nízkou dechovou frekvenci, která je pro výkon rozhodujícím parametrem. Princip funguje, že se učím endogennímu dýchání. Tudíž při nízké dechové frekvenci se vdechne méně kyslíku než při běžném dýchání. Jenže rozhodujícím faktorem je, že určité buňky v organismu se naučí uvolňovat a některé i vyrábět vlastní kyslík, tedy základní dýchací prvek pro náš organismus. Výsledným efektem je, že se takto zvyšuje vitální kapacita plic, dochází k postupnému rozmnožování červených krvinek. Toto dýchání může nahradit nadmořskou výšku 1600 - 2000 m.n.m.  Rovněž má pozitivní vliv na aktivitu našeho imunitního systému a psychický i emocionální stav.

 

img_20170214_165802.jpg

 

Dýchací přístroj POWERbreathe:

 Dýchací přístroj POWERbreathe stimuluje nádechové svaly a při posilování lépe provedu silové dýchání. Tím izolovaně dojde ke kontrakci bránice (Diaphragma), která jako hlavní nádechový hraje nezbytnou roli při nádechu. Při nádechu dojde ke zvýšení nitrobřišního tlaku, tím lze zafixovat silové dýchání a po určitých trénincích se lépe udýchají silové cviky. Už je to vynikající podnět k aktivaci příčného svalu břišního (více u tréninkové masky).

 

img_20170214_165820.jpg 

 

Tréninková maska (TRAINING MASK):

 Tréninkovou masku chce používat opravdu obezřetně a pouze v té míře, aby se dýchací svaly adekvátně adaptovaly a nepoškodily (maladaptace). Tréninková maska rovněž aktivizuje dýchací svaly. Ta navíc při zátěži umocní silové dýchání a izolovanější aktivaci hlubokých svalů (tělesného jádra), které ještě více napomáhají k přiměřenému pevnému postoji. Aktivizuje se příčný sval břišní (Transversus abdominis - TA), je hlubokým podkladem břišního lisu, který tvoří pevný základ efektivity břišních svalů.  Sval (TA) napomáhá k rozvoji síly dalších  břišních svalů a ke správnému držení těla. Bez jeho funkce je bržděn rozvoj ostatních břišních svalů. U sportovců se oslabení tohoto svalu může projevit horší stabilitou či omezeným objemem břišního dýchání. Díky lepšímu zapojení TA, sám cítím izolovanější kontrakci přímého svalu břišního (musculum rectus abdominis - RA) při leh sedech. RA je základem při běhu, protože je velice aktivní a zamezuje nežádoucím rotačním pohybům trupu. Jak je vidět, tak tréninková maska z tohoto hlediska už má mnoho výhod. Jinak podle studií  maska nenahradí nadmořskou výšku, takže ani nemá vliv na tvorbu červených krvinek. Ale už podle výše uvedených výhod je naprostá blbost vyvracení  tréninkové masky, že nemá vůbec žádný vliv na výkonnost jako tvrdí někteří autoři! Jedná se o nedostatek znalostí a špatné odvození podstat sportovního tréninku. Není důležité mít „vymakané“ teoretické podklady nebo se zabývat poznatky podle studií, ale je třeba si věci vyzkoušet dlouhodobě sám na sobě a vnímat subjektivní pocity. Proto zdůrazňuji, že chce používat různé dýchací přístroje, každý je dobrý k něčemu.

 

Dýchací maska, Martin Háze

 

Dýchací přístroje mají další výhody:

 

  • Lépe cítím přítomnost a koncentruji se více na práci
  • Dokážu si zorganizovat vlastní program a naučil jsem se lidem říkat i „ne“
  • Zlepšení regenerace (lépe odolávám únavě mezi těžkými tréninky)
  • Nemám potřebu spát ve dne
  • Ve společnosti se dokážu lépe bavit, protože díky energii nedochazí k únavě
  • Snížení hmotnosti (výborná kombinace je přidat chlorellu, chia semínka a mrkev - antioxidanty)
  • Účastním se více plesů při plesové sezóně (vydržím tam déle fungovat a přesto brzy ráno vyrazím na trénink)
  • V podstatě cítím více „FLOW“

 

Aby docházelo k progresu, tak struktura tréninku musí být rozmanitá.  Opět ke všemu přistupovat komplexně.

 

Autor: Martin Háze