Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přespolní běh Popelka 2016

5. 6. 2016

Přespolní běh Popelka 2016

5.6.2016

Lomnice nad Popelkou

Délka závodu: 8,5 km

Absolutní vítěz: Groh Radoslav

Můj čas: 37:33

 Již po delší pauze se opět vrhám do běhání, protože jsem měl problémy zase s levou Achilovkou, preventivně si jí lečím těmito body a bolesti už vymizely úplně. Navíc 2-3 týdně chodím naboso, což mi přivádí velmi příznivé výsledky. Klenba se zpevnila a k případnému zranění jsou achilovky odolnější. Jako další efekt se stimulují reflexní zóny na chodidlech a to koresponduje s příslušnými orgány. To není všechno, pravidelně cvičím dechová cvičení a tím se zpevňuje střed těla (dýchací svaly), rozšiřují se plicní sklípky (alveoli), postupem času se zlepšuje kvalita hemoglobinu. Také velmi výrazně se vylučuje oxid uhličitý, který je toxický a okyseluje. Zároveň bráničním dýcháním cvičím veškeré cviky na střed těla a to včetně pánevního dna. Opět toto má vliv na šetření kotníku, protože při běhu by měl být zpevněný střed těla (mírně podsazená pánev) a končetiny uvolněné. Zatím to ještě moc neumím, ale při tréninkovém běhu to cvičím a začínám si uvědomovat (veškeré věci se postupně programují do mozku). U tohoto všeho dýchám výhradně nosem. Jsou to alternativní postupy, které zvyšují kvalitu červených krvinek a zlepšují držení těla, tedy mohou přinést výrazné změny, tak proto je implementuji do sportovního tréninku. Tím jsem proměnil, doufejme, že i zlepšil techniku běhu. Tudíž zbytečně nezatěžuji kotníky (neodrážím silově špičkami), a více zvedám stehna (kolena) do výšky. Pracují více stehna, ale kotníky už nenesou vysoký podíl práce, která je nežádoucí. Takto silově jsem běhal předtím, kde jsem dbal pouze na sílu kotníku. Běžecká abeceda bolesti achilovky ještě umocnila. To víte, my cyklisté a kulturisté jsme zvyklí všechno dělat silově, ale běh musí být uvolněný a přirozený.

13392146_10206226635170902_4615863733926562772_o.jpg

Společně s Petrem Maškem a Jirkou Lukešem jsme jeli do Lomnice na kole, kde se s Petrem zaregistrujeme na závod a Jirka pokračoval v cyklistickém švihu.

 

Samotný závod:

Tempo začínám pozvolna a stupňuji ho, snažím se koncentrovat na zpevnění těla a na dýchání, občas tempo v pohodě udýchám nosem, tím se vyčistily dýchací cesty od hlenu, který se začne produkovat při podráždění sliznice z alergie. V kopcích se celkem šetřím a při vysokém tempu dobře střídám dýchání, chvíli nosem a chvíli ústy, tedy tempo udýchám, ale nohy to ještě neutáhly, protože nejsou zvyklé na běžecký krok. V závěrečných kilometrech tempo pomalu snižuji, protože nejsem zvyklý po týdenním tréninku. Přicházejí závěrečné seběhy a tam už se koušu do jazyka, dobře udýchám, ale nohy tomu nestačí. Dobíhám do cíle s časem 37:33, což je o dvě minuty zlepšení oproti minule. Po pouhým týdenním trénovaní jsem s časem velmi spokojený, opravdu dýchaní dělá velké divy a jsem zvědavý až nohy si opět zvyknou na běžecký krok, který budu propojovat s dýcháním. Doufám, že už mě nebude zlobit nějaké zranění a opět se budu posunovat.

13339569_10206226635890920_2538590153060856144_n.jpg

Po závodech, vpravo Petr Mašek, který doběhl kousíček za mnou

 Zpátky jsme jeli opět ve třech domů, ale vůbec jsme se nešetřili, jely se velké pecky. Doma jsem byl z Lomnice přes Roškopov asi za 45 minut, možná ještě dříve.

Všem pořadatelům moc děkuji za pestrý a poctivý běh….

Výsledky pak nejdete na těchto stránkách: http://www.popelka.tym.cz/