Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staropacký kros

22. 4. 2017

Staropacký kros

Datum: 22.04.2017

Místo: Stará Paka, areál sportovního hřiště „Sokolák“

Délka tratě: 4,4 km

Popis: Běžecký terénní závod, tratě jsou značně kopcovité

Absolutní vítěz: Jiří Čivrný 15:06

Můj čas: 16:40, 10. celkově

Poznámka: Nadpisy jsou žlutě zvýrazněné, protože Novopacko odjakživa mám rád a vždycky tato oblast na mě působí žlutou barvou v kombinaci s černou (viz. text)

 

Martin Háze

 

 Konečně mně vyšel kros ve Staré Pace, který mě již delší dobu lákal, ale buďto jsem byl pracovně vytížen, nebo mě postihovaly zdravotní problémy (Achillova šlacha – achillodynie). Ke všemu se učím přistupovat komplexně, aby se běžecká zranění eliminovala (core - trénink, dýchaní, kloubní terapie, strečink, běžecký styl od základu Chi Running,…). Kniha o Chi – Runningu – Danny Dreyer, (nejlepší moje kniha o běhání) je pro mne stěžejním podnětem, jak se naučit běhat bez zranění a přirozenou technikou. K tomu jsem více skloubil znalosti ze svoji praxe podloženou teorií ze školy (nemám ještě dokončenou). Vše umocnilo dýchání a dýchací přístroje, které posílí bránici a tím vzniká spolupráce s pánevním dnem, opět nedílná činnost pro funkci středu těla (HSS). Také mohu dýchaní i učit, jsem proškolen certifikátem. Vedlejším produktem je vzestup výkonnosti (rychlost)! Díky dýchaní se nebojím intervalových úseků.

 

 Vyrážím v 8:48 vlakem z Jilemnice a do Staré Paky dorazím v 9:14. Počasí moc nepřálo, vítr a zima, na duben nic víc se nedá očekávat. Podle propozic jdu na místo dění, sice neznám místa, kde se akce koná, ale jdu nad školu a tam už slyším rozhlas, vím podle čeho se řídit. Závodily dětské kategorie a mezitím potkávám běžecké kamarády a tak s každým prohodím pár slov. Totiž budeme startovat až v 11:15 – času dost. Fouká silný vítr, že se do mě dává zima, musím si jít koupit čaj. Tureckou kávu už bohužel ne, protože jsem ji měl ráno po snídani a už mám pro tuto dobu vybráno. Přeci nemohu si dovolit dvě kafe za dopoledne – moc kofeinu a mohlo by dojít k zakyselení. Jsem zásadový, ale určitá pravidla by platit měla. Ovocný čaj na zahřátí je jistota. Po čaji se jdu rozběhat! Čas se krátí! V této zimě hezky do trenek a hurááá na start.

 

 Startujeme do dlouhého a táhlého kopce, což mně vyhovuje, protože se adaptuji na tempo. S tempem se cítím v první cca. desetičlenné skupině. Po dlouhém a táhlém výběhu následuje ostré klesání, kde mám v zádech Rudu Cogana a zároveň běžím za Martinem Ježkem, který se letos výkonnostně hodně zlepšil. Probíháme tam nějakou osadou a hoši nabrali pár metrů náskok. Terén se trochu ustaluje a začnu je dotahovat. Po chvilce běžím za nimi a lehce si odpočnu. Pak začne stoupání a tam se cítím je předběhnout. To víte mít Rudu a Martina v zádech je motivující. V kopci se mi daří, jenže dojde ke změně tempa a závěrečné dlouhé klesání do cíle. Tam nohy už nejdou do vysokých otáček a proto by mi vyhovovalo stoupání. Klesáme za protivětru, který brzdí, navíc nepříjemné bláto, tak sestup beru obezřetně. Blížím se do cíle a nohy nejdou do vysokých otáček. Dobíhám na desátém místě s časem 16:40, spokojenost! Moje limity byly být v první desítce a  s časem pod 17 minut. Dobrý pocit je, že panovaly a těžké podmínky oproti minulým ročníkům, také byla i velká konkurence.

 

Obléknu se a vyrážíme domu.

 

Všem pořadatelům moc děkuji za krásný závod. Zítra snad půlmaratón v Nymburce.  

Web: http://www.ski-starapaka.cz/

Výsledky: http://www.ski-starapaka.cz/staropackykros/